MOTEČE SIDRANJE ČOLNA PREBLIZU STRUNJANSKE PLAŽE: Takšno je pojasnilo Term Krka

Piran

Včeraj smo objavili fotografijo bralke, ki nam jo je poslala s strunjanske plaže. Na lepi in urejeni plaži je kopalce motil čoln, ki je bil zasidran zelo blizu obale, z njega pa je odmevala glasna glasba. Kot je zatrdila bralka, je bil čoln oddaljen od obale manj kot 50 metrov, zato je bila precej začudena, da se Terme Krka na takšno početje niso odzvale. Poiskali smo odgovor.

"Sidranje plovil manj kot 50 metrov od kopališke ograde oziroma urejenega kopališča je prepovedano in se kaznuje z globo 400 evrov. Očitno tukaj tega ne vedo in upravljavec Krka ne reagira," je zapisala bralka ob fotografiji. Za pojasnila smo se obrnili na Terme Krka, kjer odgovarjajo:

"O dogajanju v neposredni bližini plaže, s katero upravljamo, smo bili obveščeni. Situacijo smo preverili, čoln je bil zasidran izven pasu za plavalce (za vodno baražo), kjer pa upravljavec plaže nima pristojnosti za ukrepanje."

Zato smo jih vprašali še, ali so morda obvestili pomorsko policijo oziroma Upravo za pomorstvo. Odgovora še nismo prejeli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  06 .08. 2022 ob  19: 02
KRŠITEV PREDPISOV - 400 € do 35.000 €

Plovila, zasidrana, preblizu obale in na napačnih mestih, kot so zaščitena obmoja naravnih rezervatov, kjer sidranje prav tako ni dovoljeno, predstavljajo v poletni sezoni vsakoletno preizkušnjo za Upravo Republike Slovenije za pomorstvo. Slednja je zato letos še pred pričetkom poletja zaradi varnosti plovbe in varstva kopalcev ponovno označila tista območja, kjer sta prepovedana plovba in sidranje. Teh območij je v slovenskih vodah kar nekaj, so jih opremili s plovki in tablami.

“Plavajoči plovki (rumene barve in na skrajnih točkah področja rdeče barve) imajo opozorilne table. Plovki niso namenjeni za privezovanje plovil, ampak označitvi območja, do koder se lahko kopalci oddaljijo od obale in s tem označitvi zunanjega pasu, do katerega se lahko čolni zasidrajo. Vse obiskovalce označenih kopalnih voda opozarjamo, da sta v označenih področjih strogo prepovedana plovba in sidranje. Za potrebe čolnarjev-kopalcev so označena dostopna področja (koridorji), kjer se lahko čolni približajo do obale. V teh koridorjih je označena prepoved kopanja;” so sporočili z Uprave.

Patruljna plovila Uprave Republike Slovenije za pomorstvo bodo morebitne kršitelje sicer najprej opozarjala, nato pa bodo na podlagi 3. točke 978. člena Pomorskega zakonika izrečene globe in sicer za pravne osebe od 2.100,00 do 35.0000,00 EUR in za posameznika od 400,00 do 5.000,00 EUR.

Osnovna pravila
Kopalci lahko plavajo ob naravnih kopališčih največ 150 metrov od obale, na urejenih kopališčih pa znotraj označenih območij. Čolni lahko plujejo najbližje 200 metrov od obale, glisirajo pa 250 metrov od obale. Vodni skuterji lahko plujejo v območju od 250 do 2000 metrov od obale v dnevnem času in pri ugodnih vremenskih razmerah.

Hitri kajtarji in surfarji
Na kapitaniji opozarjajo tudi na kajtarje in surfarje, ki so lahko zelo hitri, kar velja zlasti za kajtarje. Občani se zaradi njih pritožujejo, a jih je prav zaradi velikih hitrosti težko izslediti. Ljudje se včasih pritožujejo tudi zaradi voznikov vodnih skuterjev, ki plujejo preblizu. Plujejo lahko od 250 do 2000 metrov od obale. Običajno se z njimi pred vrstniki blizu obale postavljajo mladci. Njihovih vragolij daleč od obale namreč ne bi nihče opazil.

Kakšne so kazni?
Tistega, ki na plovilu nima izpita ali dokumentov plovila, čaka kazen od 160 do 500 evrov. Če je dokumente denimo pozabil doma, pa 40 evrov. Če plovilo pluje preblizu obale, kopališč, označenega potapljača oziroma tam, kjer je prepovedano (denimo pri vhodu v pristanišče), znaša kazen od 400 do 5000 evrov. Če je na plovilu več ljudi, kot je dovoljeno, lahko nadzorniki izrečejo od 1500 do 4000 evrov kazni. Kopalcem, ki plavajo tam, kjer to ni dovoljeno, ali dlje kot 150 metrov od obale, pa grozi 400 evrov kazni.
dnevne-novice.com/za-krsenje-pomorskih-predpisov-od-400-do-35-000-evrov-kazni/
enavtika.si/sl/novice/2841-nasveti-za-varno-sidranje-1-del
vestnik.si/clanek/slovenija/ob-nesreci-v-slovenskem-morju-zivljenje-je-vredno-vec-kot-lastnina-985299
Prč |  05 .08. 2022 ob  18: 32
@jast Ne vem od kdaj ti slediš ribjo populacijo? Ta se je v zadnjih 30-ih letih zmanjšala za več kot 50 procentov, nekaterih vrst ni več. Kdaj si nazadnje videl gvata? Salp je več ali manj enako že dolgo in to zato, ker v ribarnicah ne grejo v promet.
jast |  05 .08. 2022 ob  14: 11
so se pa podvodni travniki precej opomogli v mesečevem zalivu, tudi ribje populacije je več, posebno salp. ki se s travo hranijo
jast |  05 .08. 2022 ob  14: 07
od simonovega zaliva do rt ronek so boje postavljene zelo nepremišljeno. Najprej imamo ob obali pas kamnitega dna, nekje do postavljenih boj, nato sledi približno, nekje več nekje manj,10 m podvodnih travnikov in točno tam vse barke sidrajo in z sidri preoravajo te travnike, tako, da je zame ta režim najslabša možna odločitev
jast |  05 .08. 2022 ob  14: 01
-5
zunj boj sidrajo čolni po vsej slov. obali čeprav so boje ponekod bližje od 50 m