MOŠKI RAZBURJENI: Ženske dobile pravico, da ob ločitvi zahtevajo odškodnino za neplačano gospodinjsko delo

Svet

Neki Kitajec bo moral v skladu z novim civilnim zakonikom, ki je začel veljati letos, svoji zdaj že nekdanji soprogi plačati približno 6400 evrov odškodnine za vso neplačano gospodinjsko delo, ki ga je opravila v letih, ko sta bila poročena. Ta prelomna odločitev sodišča je na Kitajskem sprožila razburjene odzive.

V skladu z omenjenim zakonikom so ženske na Kitajskem prvič dobile pravico, da ob ločitvi zahtevajo odškodnino, če so v času zakona opravljale večji del domačih opravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To pravico je izkoristila Wang, ki je na sodišču v Pekingu vztrajala, da je v petih letih zakona skrbela za otroka in opravljala gospodinjska dela, medtem ko je njen soprog Chen zgolj hodil v službo, sodelovanje pri drugih domačih opravilih pa ga ni zanimalo. Zato je vložila zahtevek za dodatno odškodnino.

Sodišče je odločilo, da je Wang dejansko nase prevzela večji del gospodinjenja in skrbi za otroka, zato je upravičena do odškodnine v višini 50.000 juanov, poleg tega ji je prisodilo izključno skrbništvo za otroka ter dodatnih 2000 juanov preživnine mesečno. Ta razsodba, ki jo je sodišče objavilo 4. februarja, na Kitajskem ni vzbudila pretirane pozornosti, to pa se je spremenilo, ko so lokalni mediji ta teden poročali, da se je Wang na razsodbo pritožila, saj je zahtevala odškodnino v višini 160.000 juanov.

Na spletnih omrežjih se je razvila vroča razprava o vrednosti ženskega neplačanega gospodinjskega dela. Ključnik, ki se v prevodu glasi "žena, ki je pustila službo, prejme 50.000 juanov odškodnine za gospodinjsko delo", je na kitajski različici Twitterja Weibo do danes zbral več kot 570 milijonov ogledov, poroča AFP. Na očitke, da bi moral soprog samo za varuško v pol leta plačati več kot 50.000 juanov, je eden od sodnikov za medije sicer odgovoril, da so višino odškodnine določili na podlagi "truda, ki ga je Wang vložila v gospodinjsko delo, Chenovega dohodka in lokalnih življenjskih stroškov".

Po ocenah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Kitajke v povprečju za neplačano delo na domu namenijo skoraj štiri ure dnevno, kar je 2,5-krat več kot moški in več od svetovnega povprečja. Na Kitajskem sicer v zadnjih dveh desetletjih narašča število ločitev, potem ko se je zakonodaja na tem področju bistveno liberalizirala in so ženske postale bolj finančno neodvisne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  24 .02. 2021 ob  17: 29
Sama sem ženska, ampak to je pa višek in totalna bedarija...to je isto,kot bi moški ob ločitvi zahteval plačilo za vsa popravila v hiši,ki jih je on sam popravil...ajde babe zdaj pa res malo pretiravate s tem feminizmom in greste v drugo skrajnost.!!
Ištrijan |  24 .02. 2021 ob  13: 10
Tudi v kitrajsko družbo se je zagozdil virus feminizma.

Bolano kaj po svetu dela ta ginocentrična ideologija, kjer moški v družinskih postopkih imajo čedalje manj pravic, ob ločitvenih postopkih pa so že vnaprej poraženci (vprašanje ni ČE, ampak KOLIKO bojo morali plačat.....o morebitnem skrbništvu otrok pa sploh ni vredno zgubljat besed).