MOŠKI KRŠIL PRAVILA: Zaradi tega spravil v karanteno na tisoče ljudi

Svet

Moški v Pekingu je spravil v karanteno na tisoče svojih sosedov, ker ni upošteval pravil o osamitvi, kasneje pa je bil na testiranju pozitiven na covid-19, so sporočile oblasti v času, ko kitajska prestolnica odpravlja stroge omejitve za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Proti kršitelju so uvedli preiskavo.

Kot so v nedeljo pojasnili kitajski uradniki, moški, ki sliši na priimek Sun, ni izpolnil danih navodil o osamitvi, potem ko je obiskal nakupovalno središče, ki velja za visoko tvegano. "V času domače izolacije je velikokrat šel ven in se sprehajal po soseščini," je povedal pristojni uradnik za javno varnost Pan Xuhong.

Sun in njegova žena sta bila kasneje pozitivna na covid-19, zaradi česar so oblasti odredile 5000 njunim sosedom strogo izolacijo na domu, 250 pa so jih poslale v vladni center za karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do tega prihaja v času, ko so v Pekingu po petih tednih ponovno začeli opuščati stroge omejitve javnega življenja, uvedene z namenom zajezitve največjega izbruha novega koronavirusa od začetka pandemije.

V prestolnici se znova odpirajo muzeji, knjižnice, gledališča in telovadnice, čeprav z omejenim številom ljudi in samo v okrožjih, kjer že sedem dni zapored niso poročali o nobenem primeru covida-19.

Pekinške ulice so bile tako danes vnovič polne vozil, večina avtobusnih in linij podzemne železnice ter taksiji v treh najbolj naseljenih okrožjih prestolnice so ponovno delovali, oblasti pa so milijone prebivalcev pozvale, naj se vrnejo na delo, še poroča AFP.

"V družbi že dva dni ni bilo novih primerov," je v nedeljo povedal tiskovni predstavnik pekinške vlade Xu Hejian in dodal, da je stanje stabilno in se izboljšuje, vendar pa po njegovem še vedno obstaja tveganje za ponoven izbruh.

Kitajska zasleduje strategijo ničelne tolerance do covida-19, zaradi česar so v večjih mestih v preteklih mesecih v nasprotju s trenutnimi trendi v svetu, ki se v veliki meri vrača v normalno življenje, uvedli stroge zapore javnega življenja, prebivalci pa so bili podvrženi množičnim testiranjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija