MORSKI ODPADKI OSTAJAJO PROBLEM: Ste že posvojili svoj košček obale? (FOTO)

Piran

V Krajinskem parku Strunjan so predstavili aktivnosti akcijskega načrta za preprečevanje in ublažitev pojavnosti morskih odpadkov. Tako so pridobili "posvojitelje" obale, več gostincev se je zavezalo k zmanjšanju izdelkov za enkratno uporabo. Med izzivi sta povečana uporaba teh izdelkov zaradi epidemije novega koronavirusa in cena zelenih rešitev.

Krajinski park Strunjan je v okviru pilotnega projekta, ki je potekal pod okriljem organizacije MIO-ECSDE in projekta Interreg Med Plastic Busters MPAs, pozneje pa se mu je pridružila še Občina Ankaran kot upravljavec Krajinskega parka Debeli rtič, izdelal akcijski načrt za preprečevanje in ublažitev pojavnosti morskih odpadkov, je na novinarski konferenci navedla predstavnica Krajinskega parka Strunjan Brina Knez.

Osrednji aktivnosti načrta sta bili projekta Posvoji obalo in SUPer gostinec. Pri prvem projektu se posvojitelj obveže, da bo vsaj dvakrat letno opravljal monitoring odpadkov na sto metrov dolgem odseku obale, ki ga je posvojil.

Popis zbranih odpadkov je pomemben tudi z vidika snovanja konkretnih ukrepov, je navedla Knezova. Tako v Strunjanu kot na Debelem rtiču so najštevilčnejši odpadki cigaretni ogorki, v okviru projekta pa so tako med drugim postavili tudi pepelnike.

V Strunjanu imajo sicer šest posvojiteljev obale, do zdaj pa so izvedli osem popisov odpadkov, s čimer bodo tudi nadaljevali. Septembra bo na vrsti tudi čistilna akcija.

Že leta 2020 pa so se v okviru aktivnosti SUPer gostinec lotili osveščanja gostincev in osebnega sodelovanja z njimi. 30 gostinskih obratov se je odzvalo, deset pravnih oseb pa je za 13 lokacij podpisalo zavezo k zmanjšanju izdelkov za enkratno uporabo, s čimer sledijo ciljem direktive EU o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Dva gostinca sta pri tem v lanskem letu uspela zmanjšati količino plastike za enkratno uporabo za 70 odstotkov ali več glede na leto 2019. Nekaterim gostincem so podelili tudi priznanja.

Ena od predvidenih pilotnih aktivnosti je tudi uporaba lončkov za večkratno uporabo znotraj Krajinskega parka Strunjan v lokalu Mandraček.

Med glavne izzive je Knezova izpostavila povečanje uporabe izdelkov za enkratno uporabo zaradi epidemije novega koronavirusa in višjo ceno alternativnih rešitev, zaradi česar bi bilo treba razmisliti o možnosti subvencioniranja gostincev, ki se odločijo za zmanjšanje izdelkov za enkratno uporabo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
jogi |  01 .05. 2022 ob  11: 39
posvoji,prisvoji,odkupi....