MORS ODGOVARJA NA "VOJNO STANJE" V POSTOJNI: Na pogovore o vadišču Poček so pripravljeni, a ne o njegovi ukinitvi

Slovenija

Postojnski župan Igor Marentič je na ministra za obrambo Mateja Tonina naslovil protestno pismo zaradi glasnih preletov letal in streljanja na bližnjem osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku. Občani se po Marentičevih besedah te dni znova počutijo, "kot da smo priča vojnemu stanju".

Marentič je v javnem pismu, naslovljenem na obrambnega ministra Tonina, opozoril na vedno večje število pisem, klicev, elektronskih in SMS sporočil občanov z ostrimi pritožbami, ki jih vsakodnevno prejemajo na občini.

"Že večkrat smo tako opozarjali na nevzdržno stanje ob vojaških vajah in naša pričakovanja se v tem času še vedno niso spremenila," ugotavlja Marentič. V Postojni so prepričani, da je njihovo okolje povsem neprimerno za tovrstna usposabljanja, tuje vojske pa bi se morale umakniti z vadišča pri Postojni, kar bi zmanjšalo hrup in neugoden vpliv na okolje. Ob tem postojnski župan obžaluje, da se je Tonin kot minister "popolnoma distanciral" od njihovega položaja. Spomnil je, da so na obrambno ministrstvo marca 2019 naslovili že drugo protestno pismo v dveh letih, njegova vsebina pa je bila skoraj identična tokratnemu.

"Več let pogajanj z delovno skupino vašega ministrstva se je končalo z odprtimi vprašanji. Hrup in nevzdržne razmere pa kljub temu ostajajo stalnica življenja v naši občini," je še izpostavil župan. Kot je dodal, z njihove strani ni ovir za nadaljevanje pogajanj, vedno pa so tudi pripravljeni na konstruktiven pogovor.

Ministra povabil, naj preživi nekaj dni v Postojni

Marentič je Tonina pozval, naj ob odobritvi tovrstnih vaj pomisli tudi na postojnske občane. "Ti niso samo številke v statistiki in niso drugorazredni državljani," je dodal. Ministra pa je še povabil, naj med tovrstnimi vojaškimi usposabljanji s svojimi bližnjimi sodelavci preživi nekaj dni v Postojni. Kot je prepričan, bo Tonin v tem primeru tudi spremenil svoje mnenje.

Postojnska občina in država sta si že več let vsaksebi glede osrednjega vadišča Slovenske vojske na Počku. Minister Tonin je spomladi kljub pritožbam prebivalcev ob obisku notranjsko-primorske regije dal jasno vedeti, da je Poček osrednje vadišče SV in da ga bodo uporabljali tudi v prihodnje.

Mors pripravljen na pogovore o vadišču Poček, a ne o njegovi ukinitvi

Ministrstvo za obrambo je vedno pripravljeno na pogovore z Občino Postojna o reševanju odprtih vprašanj, ko gre za osrednje vadišče Slovenske vojske (SV) na Počku. Edina stvar, o kateri se ministrstvo ne more pogovarjati, je predlog ukinitve vadišča, so v zvezi z očitki Marentiča zapisali na Morsu.

Na ministrstvu so v odzivu zatrdili, da se zavedajo pomena dobrega sodelovanja z lokalnimi skupnostmi na območjih, kjer je prisotna SV. Zato so že leta 2004 z Občino Postojna sklenili dogovor, na podlagi katerega je ministrstvo zaradi večje obremenjenosti cestne in komunalne lokalne infrastrukture zaradi uporabe Slovenske vojske sovlagalo v lokalno javno infrastrukturo. V okviru tega dogovora in po pogodbi o sofinanciranju v letih 2017 in 2018 je bil predviden prispevek ministrstva za izgradnjo novega Gasilsko reševalnega centra Postojna. Ministrstvo za obrambo naj bi v ta namen v letih 2017 in 2018 prispevalo sredstva v višini po 300.000 evrov letno.

Leta 2017 je ministrstvo občini plačalo dogovorjeni znesek, leta 2018 pa je zaradi enostranske odpovedi dogovora s strani Občine Postojna poravnalo zahtevek občine za sofinanciranje z nakazilom 48.000 evrov, ne pa tudi preostanka. Za prenos stanovanja v protivrednosti 30.000 evrov pa je ministrstvo napotilo občino k vložitvi vloge na gospodarsko ministrstvo.

O vprašanju financiranja postojnskega Gasilsko reševalnega centra je sicer tekla beseda tudi na seji parlamentarnega odbora za obrambo. Na njej je večina zavrnila predlog dopolnila Levice, s katerim bi ministrstvo za obrambo z rebalansom državnega proračuna za Gasilsko reševalni center Postojna zagotovilo 252.000 evrov.

Predstavniki ministrstva so tedaj pojasnili, da pravne podlage za izplačilo zaradi enostranske odpovedi pogodbe nimajo. Poleg tega je Občina Postojna na Okrajnem sodišču v Ljubljani konec leta 2018 vložila zahtevek za izterjavo zneska sofinanciranja v višini 300.000 evrov. Ministrstvo je vložilo ugovor in Okrajno sodišče v Ljubljani je sklep razveljavilo. Ministrstvo je nato Občini Postojna predlagalo nov začasni dogovor, ki bi predstavljal podlago za izplačilo zneska 252.000 evrov, a ga je občina zavrnila. S tem pa so se postopki za izvensodno rešitev spora zaustavili, so pojasnili na ministrstvu.

Zagotovili so še, da so se vedno pripravljeni z občino pogovarjati o omilitvenih in dodatnih varovalnih ukrepih ter o finančnih ali drugih nadomestilih za obremenitve, ki jih povzroča delovanje SV. Ne morejo pa se pogovarjati o ukinitvi vadišča. "Ko bo občina pripravljena sprejeti dejstvo, da vadišče Poček dolgoročno ostaja osrednje vadišče Slovenke vojske, so vsa ostala odprta vprašanje rešljiva," so še navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  30 .09. 2020 ob  22: 18
-1
Kaj sploh zgubljate cajt pisarit poslusnemu cucku Janeza - matejčku?!
Istriano |  30 .09. 2020 ob  18: 13
-5
Tam je bilo že prej vadišče jugoslovanske vojske, samo da se takrat ni upal noben oglasiti, ker bi šel hitro na počitnice na kvarnerski otoček. Kdor je tam kupil stanovanje ali hišo je moral to vzeti v zakup, tako kot tisti, ki si kupi hišo zraven letališča, avtoceste, železnice ali luke. Če se je nekdo zavestno odločil, da bo živel tam je vedel, da se je pokalo in se bo pokalo.