MORJE ZALILO IZOLO IN PIRAN, A DANES BI LAHKO BILO ŠE HUJE! Nevarnost visokih valov zaradi močnega juga (FOTO)

Piran

Sinoči so se uresničile napovedi vremenoslovcev - morje je prestopilo rob obalne črte v Piranu in Izoli. "A danes bi bilo lahko še huje," opozarja poveljnik Civilne zaščite (CZ) Piran Robert Zirnstein.

Okrog 23. ure je morje v Piranu zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje do tamkajšnjih restavracij, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. "Bilo je kot napovedano, morje se je dvignilo, a k sreči jugo ni imel take moči, da bi ustvaril večje valove, ki bi zalivali več kot do cestišča pri Tartinijevem trgu. Prešernovo nabrežje je bilo zalito po pričakovanjih, morje pa se je ustavilo pri meji, na katero so Pirančani navajeni," je stanje v Piranu opisal Zirnstein.

Civilna zaščita je bila pripravljena, skupina je dežurala od popoldneva, postavili so tudi varnostno baražo.

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje, je bilo kljub dopoldanskim opozorilom ostalo na Stjenkovi ulici parkiranih precej osebnih vozil. "To drži, a je bilo tudi precej avtomobilov odstranjenih. Tako da moram Pirančane pohvaliti, da so tokrat reagirali precej bolje kot pred par dnevi," je dejal poveljnik piranske CZ.

Sinoči je bila aktivirana tudi sirena javnega alarmiranja z znakom Opozorilo na nevarnost. To bo po potrebi Zirnstein aktiviral tudi danes, prvi pregled stanja bodo opravili že dopoldne, med 10. in 11. uro.

Glede na napovedi Agencije RS za okolje (Arso) pa se nocoj obeta hujše stanje. "Plimovanje naj bi bilo glede na napovedi bolj intenzivno. Jugo naj bi prišel s Kvarnerja z močnejšo močjo, poleg tega bi lahko na povišanje gladine morja vplival tudi dež," je še opozoril Zirnstein.

Vremenoslovci visoko gladino morja ob slovenski obali pričakujejo še danes čez dan in jutri. V tem času bo morje poplavilo nižje dele obale v višini okoli 30 centimetrov. V času najvišje plime danes in jutri okoli 1. ure ponoči bo lahko gladina morja tudi višja, piše na spletni strani Arsa.

Poplavljalo tudi v Izoli

Morje je poplavilo tudi v Izoli, in sicer je zalilo Sončno nabrežje in Veliki trg: pločnik in del cestišča. Nekaj po polnoči so gasilci PGD Izola tam postavili baražo. Že čez dan so delili protipoplavne vreče, ki jih občani lahko prevzamejo tudi danes, in sicer pred picerijo Napa. V Piranu lahko zaščito pred poplavljanjem prevzamejo pred tamkajšnjim gasilskim domom.

⚠️⚠️⚠️ OPOZORILO ZA VISOKO PLIMOVANJE MORJA ⚠️⚠️⚠️ V soboto 5. in nedeljo 6. decembra pričakujemo visoko gladino morja...

Objavil/a Gasilci PGD Izola dne Petek, 04. december 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  05 .12. 2020 ob  16: 03
Nic,veseli december je tu za ene bolj za druge manj,danes je sobota nekega dogajanja ni opazit,zato lahko gremo vsaj gledat kako morje poplavlja.
Zunaj piha si vzames nekaj toplega za popit kaksen prigrizek,kapitanija koper ima urnik plimovanja kdaj bo morje najvisje.Upamo da bo jugo se naprej pihal in bo kaj za videt...
Vsekakor je zadnji cas za tiste bolj pogumne ki bi radi videli kako zgleda mesto prazno po deveti uri in morda se kaj takega ne bo vec ponovilo.