MORJE DANES POPLAVILO V IZOLI IN PIRANU: Kakšne so posledice? (VIDEO)

Koper

Zaradi povečanega plimovanja je danes zjutraj morje spet poplavilo nižje predele obale, a brez hujših posledic. V Piranu je poplavilo Tartinijev trg, ni pa voda zalivala objektov. V Izoli so vodne pregrade uspešno zajezile plimovanje.

Regijski center za obveščanje Koper je danes zaradi visokega plimovanja morja v Piranu ob 8.53 sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom – opozorilo na nevarnost. Sirena se je oglasila tudi v Izoli, in sicer ob 9.12.

V Izoli, kjer so začasno zaprli promet proti Sončnemu nabrežju in naprej proti staremu mestnemu jedru, so na terenu gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva. Sicer pa so postavili vodne pregrade, s katerimi so uspeli zajeziti večji del plimovanja, je povedal namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič. V Izoli tako ni zalilo nobenega objekta, voda pa se že počasi umika, je dodal Udovič.

V Piranu je poplavilo osrednji Tartinijev trg, vendar voda ni prodrla do hiš, saj so zaščitene s protipoplavnimi vrečami, so pojasnili v Prostovoljnem gasilskem društvu Piran. Tudi v Piranu naj bi se voda v kratkem začela umikati.

ZNOVA SO ZATULILE SIRENE: V Piranu že tretjič ta teden POPLAVE!

Posted by Regional on Sunday, November 17, 2019

Tako so se tudi danes uresničile napovedi Agencije RS za okolje o ponovnem poplavljanju nižjih delov obale. Zaradi povečanega plimovanja je morje v tem tednu že večkrat poplavilo. Najhuje je bilo v noči na sredo, ko so zabeležili največje plimovanje v zadnjega pol stoletja, gasilci pa so tedaj opravili okoli 60 intervencij.

V izolski občini so že v četrtek napovedali, da bodo šli v najavo naravne nesreče. Sicer pa so v zadnjih dneh očitno zalegli tudi pozivi občanom, naj sami zavarujejo svoje premoženje. Prebivalstvu na ogroženih območjih so razdelili več tisoč protipoplavnih vreč.

DELI ČE SE STRINJAŠ! Nekaj bo potrebno narediti.

Posted by Regional on Sunday, November 17, 2019

Po podatkih oddelka za hidrološke napovedi Arsa ima Drava na meji z Avstrijo pretok okoli 900 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovci okoli 800 kubičnih metrov na sekundo. Preko dneva in zvečer se bo pretok Drave povečeval in na meji z Avstrijo danes zvečer in v noči na ponedeljek dosegel predvidoma 1510 kubičnih metrov na sekundo. Ponoči se bodo povečala tudi vodnatost pritokov Drave v Sloveniji. Drava bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi.

Zaradi napovedanih močnih nalivov povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije obvešča, da je danes zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na celotnem ozemlju Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Po opozorilu Arsa bodo sredi dneva in popoldne v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, so zapisali na zavodu. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije https://www.geo-zs.si/index.php/dejavnosti/geohazard.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija