MORJE BO ČEZ VIKEND POLNO PISANIH JADRNIC: Na Barcolani največ slovenskih udeležencev doslej?

Trst

Najbolj množična jadralska regata na svetu, Barcolana ali slovensko barkovljanka bo v nedeljo v Tržaškem zalivu praznovala okroglo obletnico. Ker bo 50. po vrsti, organizatorji pričakujejo rekordno udeležbo, tako po absolutnem številu jadrnic kot slovenskih udeležencih. Že jutri pa bo potekala tudi 5. izvedba slovensko obarvane reli regate.

Ker so sklenili poslovno sodelovanje s hotelom Kempinski Palace Portorož, se bo zato jutrišnja regata za razliko od prejšnjih let, ko je bil start v Izoli, začela v Portorožu, gost dogodka na približno osem milj dolgi regati Iz Slovenije na Barkovljanko pa bo med drugim tudi Vasilij Žbogar, s tremi olimpijskimi odličji najuspešnejši slovenski jadralec doslej.

V nedeljo bo nato osrednji del jadralnega praznika. Svetovni rekord Barkovljanke je iz lanskega leta, ko se je regate udeležila 2101 jadrnica, slovenski rekord pa je z začetka tega tisočletja, ko je bilo na startu dobrih 200 slovenskih posadk; lani je bilo slednjih 147. Organizatorji so izračunali, da je med regato na morju približno 25.000 ljudi, kakih 300.000 pa jih regato spremlja s kopnega.

Esimit Europa 2 je edina jadrnica, ki je imela na barkovljanki pet zaporednih zmag v zgodovini in sicer med letoma 2010 in 2014. Leta 2010 je osvojila rekord na takratnem regatnem polju v dolžini 16,8 navtičnih milje s časom 56 minut in 13 sekund. Povprečna hitrost vetra je bila takrat 15 vozlov. Leto kasneje so na barkovljanki spremenili regatno polje, na katerem regata poteka do danes.

Esimit Europa 2 je med drugim osvojila je 39 zaporednih zmag na vseh regatah, katerih se je udeležila, ter ob tem postavila šest rekordov. Je tudi jadrnica, ki je nosila simbolno sporočilo o združevanju in sodelovanju ne glede na nekdanje državne meje, tako s številno mednarodno podporo diplomatov, 12 predsednikov držav, Evropske komisije in Evropskega parlamenta, na krovu je združevala jadralce iz 11 evropskih držav, simbolno plula pod evropsko zastavo, ustanovitelj projekta pa je bil Slovenec Igor Simčič.

Deli novico:

Super Maxi CQS |  14 .10. 2018 ob  08: 26
@Eho Hja,vsak ima svoje mišljenje in svoj pogled pri vsaki stvari vendar je velika razlika take prireditve gledat z obale ali neposredno biti v tej gužvi jadrnic,ker to ni avto in tudine čoln z motorjem,ki pluje tam kjer obrneš volan,to je barka z jadri,ki se premika s pomočjo vetra in bognedej,da še piha burja.Poskusi enkrat in potem pridi kaj napisat.
Eho |  13 .10. 2018 ob  22: 20
@Super Maxi CQS | danes ob 18:17

Ne me sedaj narobe razumeti, pa vendar veva oba, da tisti, ki mu ni do rezultata bo rezkiral manj poškodb na štartni liniji, ker ga tam pač ne bo, oziroma je daleč nazaj, glede na to, da se mu gre zgolj za dogodek. Je pa gneča povsod, tu ni kej. Do trkov prihaja tudi med gledalci, tako zelo veliko je plovil, nepoznavalcu bi se zdelo, da je sredi ogromne marine in ne pa v odprtem Tržaškem zalivi. Je pa spet muka ostat hladen. Mislim, da so jadralske regate ene od najbojevitejših športov na svetu, sploh pa v kričanju in da ne ghovorimo v preklinjanju. Noro.
Super Maxi CQS |  13 .10. 2018 ob  18: 17
Žal je Barkolana izgubila svoj čar z nastopom teh maxi jadrnic,včasih je to bila fešta na morju in je bil moto "važno je sodelovati in ne zmagati".Danes moraš pazit,da te kakšna večja barka dobesedno ne povozi,zato nas bo veliko spremljalo dogodek kar na TV.
Burja |  13 .10. 2018 ob  18: 01
Burja je pihala,mi smo se jebali!
Portorož |  13 .10. 2018 ob  11: 39
Super, da je vreme naklonjeno :))
50 |  13 .10. 2018 ob  07: 14
Ma ke čentra Esimit Evropa 2? Njegova zgodba je pase.