MORILEC JE BIL PACIENT UBITEGA ZDRAVNIKA: Motiv za napad bi lahko bila predolga čakalna doba (FOTO, VIDEO)

Kronika

Kot so danes sporočili iz Splošne bolnišnice Izola, je stanje drugega ustreljenega policista stabilno. Potrdili so, da je bil strelec pacient umorjenega zdravnika, pa tudi, da so agresivnega vedenja pacientov deležni vsak dan. Motiv za napad bi lahko bila predolga čakalna doba. Kaj je gnalo 70-letnega Darka Gregoriča iz Svetega Antona, da je včeraj popoldne z nabito pištolo prišel v izolsko splošno bolnišnico, ustrelil zdravnika in policista, nato pa na parkirišču še drugega policista, najverjetneje ne bo nikoli znano, saj je Gregorič tudi sam končal pod streli. Ali so ga ustrelili policisti ali si je kroglo pognal v glavo sam, ni jasno. Kaj se je včeraj dogajalo v izolski bolnišnici med 8-minutnim streljanjem?

Strokovni direktor bolnišnice Izola Felice Žiža je na današnji novinarski konferenci opozoril, da so zdravstveni delavci vsakodnevno deležni agresije bolnikov in da bodo tu potrebne spremembe. Sodelovala je tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je pojasnila, da je že sklicala vodstva vseh slovenskih bolnišnic, da "pregledamo postopke zagotavljanja varnosti in ugotovimo, kaj lahko izboljšamo".

Žiža je izpostavil, da je s smrtjo njihovega kolega, 36-letnega urologa Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, Obala izgubila glavnega urologa in da bo to prizadelo tudi vse bolnike, saj bodo imeli težave pri delovanju ambulant, urološkega oddelka in tudi operacijske dejavnosti. Bolnike je pozval k razumevanju. Kot je pojasnil, se že usklajujejo z drugimi zdravstvenimi ustanovami po Sloveniji, da jim bodo zagotovili pomoč.

Felice Žiža, strokovni direktor SB Izola

Ob tem je Žiža spomnil na primanjkuje zdravnikov v Sloveniji, bolniki pa po njegovi oceni "danes imajo pravice, nimajo pa dolžnosti".

Opozoril je na "skrhano zaupanje med bolniki in zdravstvenimi delavci". Po njegovih besedah se zdravstveni delavci predvsem na urgenci, a tudi v specialističnih ambulantah, vsakodnevno srečujejo z agresivnostjo in nadlegovanjem bolnikov. "Bolnik, ko je bolan, vidi le sebe in želi biti oskrbljen čim prej in čim bolje. To je gotovo problem, treba se bo pogovarjati, ta dogodek bo gotovo pripeljal do nekih sprememb v načinu delovanja zdravstvenega sistema," je dejal.

To je scenarij strelskega pohoda, ki naj bi trajal 8 minut. Včeraj ob 14.30 naj bi se Gregorič usedel v avto in se odpeljal v bolnišnico Izola. Po nekaterih informacijah naj bi bil naročen za pregled pri okulistu, po drugih informacijah naj bi že takoj po vstopu v bolnišnico povedal, da išče točno določenega zdravnika urologa. Gregorič naj bi nato sedel na klopce v obliki črke U na glavnem bolnišničnem hodniku ob avtomatih z napitki. Govoriti naj bi začel sam s seboj in kričati. Klical naj bi neko ime. In takrat je po hodniku prišel eden najbolj priljubljenih izolskih zdravnikov, urolog Guillermo Martines.

Gregoriča naj bi poskušal pomiriti in se je nekaj časa z njim pogovarjal. A je Gregorič sredi pogovora potegnil pištolo in ga ustrelil. Čeprav je bil ranjen, je zdravnik poskušal zbežati. Gregorič ga je še nekajkrat ustrelil iz neposredne bližine, domnevno v glavo in prsni koš. Za tem naj bi še nekajkrat ustrelil na slepo. Krogle so zadele steklo sprejemnega pulta.

Ljudje so se razbežali z bolnišničnega hodnika, le starejši par je zaradi hudega šoka obsedel. Gregorič naj bi se obotavljal, ko je proti njemu že tekel 43-letni koprski prometni policist Ivo Žnidaršič.

Da je bil Žnidaršič na kraju, je bil zgolj splet okoliščin. V bolnišnico Izola je prišel po poškodbeni list za enega od udeležencev v prometni nesreči, zato je bil sam. Ko je zaslišal strele, je stekel na pomoč. Kakšno je bilo srečanje Žnidaršiča in Gregoriča ni natančno znano. Gregorič ga je ustrelil v hrbet. Policist naj bi se zgrudil na trebuh, a se je ranjen še uspel obrniti. Poskušal je potegniti svojo pištolo, vendar je omagal, Gregorič pa ga je še nekajkrat ustrelil iz neposredne bližine. Vendar strelskega pohoda, v katerem je Gregorič oprt na berglo izgubil čevelj, še ni bilo konec. 

Ker je izpraznil nabojnik v svoji pištoli s 15 naboji, je stopil do ustreljenega policista, mu vzel pištolo in odšel proti izhodu. Pred bolnišnico naj bi kakšno minuto posedel na klopci. Ljudje so bežali na vse strani. Na kraj je že prihajala dežurna policijska patrulja. Gregorič naj bi vstal s klopce in odšel proti zgornjemu parkirišču pred bolnišnico. Po besedah očividcev naj bi sedel v srebrni avto in se odpeljal približno deset metrov. Kot so povedali na koprski policijski upravi, so strelca z blokado ustavili na parkirišču, pri čemer je začel streljati tudi nanje. Policisti so odgovorili s streli. Nastala je tišina, le policist je vpil, da potrebuje zdravnika.

V zadnjih desetih letih po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka beležijo 200 napadov na policiste letno. V zadnjih treh letih so bili ubiti štirje policisti. Država je začela za opremo in varnost policistov več denarja namenjati šele zadnji dve leti. Kot poudarjajo v policijskem sindikatu, pri uveljavljanju dogovorjenih pravic, novih pooblastil in zadostnega števila kadrov ne bodo več popuščali, saj se varnost državljanov lahko zagotovi le skozi varnost policije. Po besedah Fanka so nova pooblastila in oprema ključnega pomena za varnost. 

Nekaj minut kasneje so na kraju že bili policisti z avtomatskih orožjem v neprebojnih jopičih. Gregoričev avto je imel prestreljeno prednje in zadnje okensko steklo. Dokler policisti niso zaprli vrat na voznikovi strani, so se videle le morilčeve noge. Truplo so pokrili s črnim polivinilom in zaprli avtomobilska vrata.

"Žal sem moral doživeti, da je naš policist umrl v teh tragičnih dogodkih," je včeraj komaj zadrževal solze direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec. Krogla je zadela tudi izolskega policista 46-letnega Ljuba Kranjca. Zadet naj bi bil z boka v prsni koš, a naj bi krogla zadela rebro in se je v prsnem košu tudi ustavila.

Na PU Koper pa so ob tragičnem dogodku zapisali: Smrt policijskega kolega. Te rane čas ne zaceli, žalost pa otežuje misli, da pogum, odločnost, etičnost, zakonitost in strokovnost včeraj niso premagale nasilja človeka, ki je med varovanjem poslanstva policije vzel življenje policijskega kolega. Iskreno sožalje družini in svojcem!

Radivoj Nardin, direktor SB Izola

Cerar zagotavlja podporo vlade glede ustreznih delovnih pogojev policistov

Predsednik vlade Miro Cerar poudarja, da bo tudi v prihodnje policistom in drugim uslužbencem zagotovil vladno podporo glede ustreznih delovnih pogojev, so sporočili iz premierjevega kabineta. Cerar se je danes že sestal z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, ki mu je poročala o tragičnih dogodkih v izolski bolnišnici.

Premier se bo v zvezi s tragičnim dogodkom danes ob 17. uri znova sestal z ministrico ter generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom, ki bo premierja podrobneje seznanil z dosedanjimi ugotovitvami glede ponedeljkovega streljanja. Kot so ob tem zapisali v premierjevem kabinetu, bo Cerar "storil vse, da bodo za policiste in vse, ki skrbijo za varnost in oskrbo ljudi, zagotovljeni ustrezni delovni pogoji ter podpora vlade tudi vnaprej".

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje

Na svojem Twitter profilu pa je policija danes zapisala, da takih dogodkov ne bodo sprejemali "kot poklicni riziko". Kot so na policiji dodatno pojasnili, namreč ne morajo pristati na to, da bi se smrt policistov dojemala kot nekaj samoumevnega. Njihov zapis je tako mogoče razumeti tudi v kontekstu pričakovanj, da policija potrebuje ustrezna orodja za svoje delo, saj je varno opravljanje dela neodtujljiva pravica vsakega posameznika, so še navedli.

Kako je umrl Gregorič?

Po nekaterih informacijah naj bi ga zadele vsaj štiri krogle iz policijskega orožja. Prestreljeno naj bi imel tudi glavo od spodaj navzgor. Prestreljena je bila streha njegovega avta. Ali si je sodil tudi sam, bo pojasnila obdukcija.

Da smo priča kulturnim spremembam, kjer si nekateri ljudje svobodo misli napačno interpretirajo, kot pravico jemati v svoje roke, meni generalni direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar. Pritožbe pacientov so agresivne. Ker so zdravniki pri njih odkrili tudi že nože in druga orožja, razmišljajo o uvedbi detektorjev kovin v bolnišnicah.

Policisti udeleženi pri streljanju so poleg zdravniške dobili tudi psihološko oskrbo. To so pristojne organizacije zagotovile tudi za zdravnike in paciente, ki so bili priča streljanju.

Koprski kriminalisti danes nadaljujejo s preiskavo. Še vedno opravljajo ogled kraja dogodka in opravljajo razgovore z očividci.

Po besedah domačinov se je morilec iz Svetega Antona nenavadno obnašal že več let. Po smrti svojih staršev, je živel sam. Zaradi ropa pošte je za rešetkami preživel tri leta, k duševnim težavam pa naj bi pripomogel tudi propad podjetja.

Gregorič ni bil rezervni policist v samostojni Sloveniji, pojasnjujejo na PU Koper, v rezervnem sestavu milice je bil do leta 1981, zato tudi ni imel orožja iz tega naslova. Orožje je imel brez dovoljenj. Več informacij bodo predstavili jutri na novinarski konferenci.

Slovenska policija je danes odeta v črnino. Žalujejo zaradi mnogo prezgodnje smrti požrtvovalnega sodelavca prometne policijske postaje Koper. V sodelovanju z družino umrlega so danes stekle priprave na pogrebno slovesnost. "Kolikor je v moči policije kot institucije in vseh nas, zaposlenih v njej, bomo svojcem pomagali premostiti te hude in težke treunutke, saj se zavedamo, da ob tem nihče ne sme ostati sam. Sodelavci in prijatelji pokojnega policista smo oviti v brezmejno žalost," so sporočili s PU Koper.

Deli novico:

@KjesteNiste |  23 .08. 2016 ob  14: 14
naTanko tako ! .........
huda ura |  23 .08. 2016 ob  14: 12
Darko Gregorič, strelec v Izoli, je bil nekdanji Udbovec – na seznamu udba.net je zaveden pod številko 0060000-06769
en iz raje |  23 .08. 2016 ob  14: 08
Sliši se, da so izvor vsega zla v Zloveniji izdajalski politiki. Morda je to res ?
metka  |  23 .08. 2016 ob  14: 08
In hoče Erdogan ponovno uvesti smrtno kazen za težja kazniva dejanja. Kaj ne bi bilo boljše, če bi ga prej usmrtili njega, ne pa da sta umrla dva nedolžna človeka.
Xe Xe, |  23 .08. 2016 ob  14: 08
res je - Milojka plete_NIČI kakor da bi rožice sadila ! ......... :-)
Ma bodite resni, nooo !! |  23 .08. 2016 ob  14: 06
- ne imejte folka za norca !!... zaradi predolge čakalne vrste ne greš streljat na zdravnika !..
huda ura |  23 .08. 2016 ob  14: 04
rožice
en iz raje |  23 .08. 2016 ob  14: 03
Sliši se, da so izvor vsega zla v Zloveniji izdajalski politiki. Morda je to res ?
mixi-maxi |  23 .08. 2016 ob  13: 50
storilec je bil, storilec bi bil, če ne bi bil....................... Ta zlodej je prišel povsem načrtno v bolnišnico z edinim ciljem ustreliti svojega zdravnika! Ali je ob tako tragičnem dogodku sploh pomembno, če je imel orožni list oziroma listino s katero izkazuje pravico do posedovanja orožja (?). Imel je PIŠTOLO, torej orožje, s katerim je "MIRNO" prišel do svoje tarče. A glej ga zlomka, ta pošat je že večkrat bila obravnavana, celo ropal je pošto, bil v zaporu, in tak ne bodi ga treba je mimo nas hodil vsak dan . Nimam besed, resnično jih nimam.
Caj |  23 .08. 2016 ob  13: 50
Človeško življenje je sveto! Posledice tega dejanja so prizadete družine, nedolžni otroci. Kdo in kako bo poskrbljeno za njih?
Nepojmljivo.....
Iskreno sožalje svojcem!
@@huda ura | danes ob 13:31 | danes ob 13:37 |  23 .08. 2016 ob  13: 38
IN NE PRI sedemdesetih....
@huda ura | danes ob 13:31 |  23 .08. 2016 ob  13: 37
-1
Če bi ti bil malo bolj pismen, bi dojel, da je bil rezervist v sedemdesetih (letih prejšnjega stoletja namreč) in pri sedemdesetih....

To o UDBI pa so tvoje fantazije.....
1