"MONSTRUOZNI OČE S PAGA" NE BI RAD OSTAL V ZAPORU 30 LET: Žal mu je, da je vrgel svoje štiri otroke z balkona

Kronika

Leto dni zatem, ko je prvostopenjsko sodišče v Zadru 56-letnega J.R. obsodilo na 30 let zapora, ker je svoje štiri otroke vrgel z balkona hiše na otoku Pagu, je vrhovno sodišče razpravljajo o pritožbi na izrečeno kazen. Pritožil se je tako obsojeni 56-letnik, kot državno pravobranilstvo. Prvi meni, da je potrebno kazen "ukiniti", drugi pa, da je kazen premila.

Obsojeni J.R. je obravnavo pred vrhovnim sodiščem spremljal preko videokonference. Kot je povedal, je bil devet mesecev na zdravljenju v zaporniški bolnišnici, popil je 7.000 tablet in shujšal s 126 kg na 80 kg.

"Med postopkom niso poslušali prič, ki sem jih jaz predlagal. Mene ni nihče nič vprašal. Otroke sem vozil k zdravniku, odrekal sem se v dobro njih in za nič jih nisem prikrajševal. Tistega dne sem dobil tablete za spanje, ker sedem dni nisem mogel spati. Tistega večera sem legel, potem ko sem pripravil večerjo. Prebudil sem se iz spanja, vstal, … in zelo mi je žal. Veste, en dan sem bil v stiku z otroci preko videolinka. Imeli smo srečanje. Mahali so mi," je obsojeni 56-letnik dejal sodnemu senatu hrvaškega vrhovnega sodišča.

J.R.

Kot je v pritožbi navedel njegov odvetnik, je prišlo do kršitev določb kazenskega zakonika in napačne ugotovitve dejanskega stanja, zato je izrečena 30-letna zaporna kazen po njegovem mnenju neprimerna. 56-letnik naj se dogodka ne bi spomnil, bil naj bi neprišteven, otroci pa so preživeli – je navedeno v pritožbi – zato je kazen po mnenju odvetnika previsoka.

Državno pravobranilstvo je ob tem opozorilo, da izkazano obžalovanje ne more biti olajševalna okoliščina pri tako hudem kaznivem dejanju, saj se obtoženi v sodni dvorani ni iskreno pokesal in obžaloval, temveč je dvakrat povsem brezčutno dejal, da mu je žal.

Prvostopenjsko sodišče v Zadru je za štiri kazniva dejanja izreklo kazni pod zakonskim minimumom, kar ni dobro sporočilo za generalno prevencijo, menijo na državnem pravobranilstvu. Na otrocih pa bodo ostale trajne posledice. Kot oče bi jih moral zaščititi, nad tem kar je storil, pa je zgrožena širša javnost, zato pričakujejo, da mu bodo izrekli višjo kazen kot 30 let zapora.

"Monstruozni oče s Paga", kot so ga poimenovali mediji, je bil obtožen za štirikratni poskus uboja. Poleg zaporne kazni mu je bil izrečen tudi ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Konec februarja 2019 je okoli 6.00 zjutraj otroke, stare od tri do osem let, vrgel z balkona, z višine petih metrov na betonska tla. Potem je soprogi dejal, da jih je ubil in se odšel prijavit na policijsko postajo.

Na sojenju je deloma priznal kaznivo dejanje, a je psihiatrično izvedeniško mnenje pokazalo, da je bil zaradi hidrocefalusa zmanjšano prišteven.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  03 .05. 2021 ob  15: 55
ma jeli ? bogi