MODERNA ZAČELA DOBAVO CEPIVA PO EU: Slovenija bo pošiljko prejela predvidoma v torek

Svet

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je danes začelo dobavo svojega cepiva proti covidu-19 članicam Evropske unije, so navedli v podjetju. Med prvimi sta ga že danes prejela Luksemburg in Nemčija. Slovenija pa bo prve odmerke tega cepiva predvidoma prejela v torek, je povedal epidemiolog Mario Fafangel.

Iz Moderne so danes sporočili zgolj, da se začenja dobava njihovega cepiva članicam EU in Evropskega gospodarskega prostora. Drugih podrobnosti iz varnostnih razlogov niso želeli razkriti. Dostavo Moderninega cepiva opravlja vodilno svetovno logistično podjetje Kuehne+Nagel, in sicer iz njegovega centraliziranega farmacevtskega središča v Evropi.

"To je res vznemirljiv mejnik in ponosni smo na vlogo, ki jo bo imelo Modernino cepivo pri reševanju te pandemije v Evropi. Distribucija po Evropski uniji je eden največjih logističnih izzivov, s katerimi se je Moderna soočila od ustanovitve te platforme pred desetimi leti," je ob začetku dobave dejal podpredsednik Moderne Dan Staner, ki je v podjetju med drugim pristojen za evropsko regijo.

Začetek dobave cepiva po EU je pozdravil tudi izvršni direktor ameriškega farmacevtskega podjetja Stephane Bancel. "To je pomemben dan za Evropo in njene državljane v boju proti covidu-19," je poudaril, so navedli v podjetju.

Evropska komisija je z Moderno sklenila dogovor za 80 milijonov odmerkov z možnostjo povečanja za dodatnih 80 milijonov. Od tega Sloveniji pripada 369.767 odmerkov iz vsake od teh dobav. V prvih dveh mesecih bo Moderna lahko Sloveniji dobavila 26.000 odmerkov.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je na današnjem spletnem pogovoru STA o cepivih proti covidu dejal, da bo Slovenija prvih 1200 odmerkov Moderninega cepiva predvidoma prejela v torek.

Prav toliko odmerkov je že danes kot ena prvih članic EU prejel Luksemburg. Prva pošiljka z okoli 60.000 odmerki tega cepiva pa je prispela tudi v Nemčijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Predvidoma v torek naj bi ga že razdelili po zveznih deželah, nato naj bi sledilo cepljenje tudi s tem cepivom.

V prihodnjih dneh ga pričakujejo tudi druge države članice unije. Italija naj bi v torek prejela 47.000 odmerkov, Hrvaška pa 3600.

Modernino cepivo je drugo proti koronavirusni bolezni 19, ki so ga odobrili v EU. Tako kot cepivo Pfizerja in BioNTecha temelji na inovativni tehnologiji informacijske RNK, ki je doslej še niso uporabljali. Medtem ko je treba Pfizer-BioNTechovo cepivo hraniti pri temperaturah okoli -70 stopinj, je shranjevanje cepiva Moderne možno šest mesecev pri do -20 stopinjah Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija