MOČNA BURJA NA PRIMORSKEM POVZROČALA TEŽAVE V PROMETU: Prevrnilo se je več tovornih vozil

Kronika

Močna burja na Severnem Primorskem je danes presenetila marsikaterega voznika, prav tako je zaradi vremenskih razmer prišlo do omejitev prometa na hitri cesti H4  (med Nanosom in Selom) kot tudi po regionalnih cestah (regionalna cesta Razdrto - Podnanos - Manče - Vipava) v Vipavski dolini. Policisti Policijske uprave Nova Gorica zaradi močne burje izvajajo nujne ukrepe za večjo varnost v prometu z namenom preprečevanja prometnih nesreč in preverjajo, če vozniki upoštevajo omejitev prometa zaradi nastalih vremenskih razmer (vremenske razmere - prepoved vožnje zaradi burje). Kljub temu pa številni vozniki tovornih vozil ob močni burji prepovedi niso upoštevali, zato jih je doletela globa. Zaradi močne burje, ki močno ovira promet, je bilo na regionalni cesti Manče - Vipava tudi več prevrnjenih tovornih vozil - štiri tovorna vozila in kombi s priklopnim vozilom.

Fotografija je simbolična.

Zaradi močne burje so od danes zjutraj za vipavsko hitro cesto H4 med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto - Podnanos - Manče - Vipava velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami (2. stopnja). Na regionalni cesti Vipava - Ajdovščina pa velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton (1. stopnja). Burja je na izpostavljenih legah na tem območju v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Zaradi močne burje je potrebno prilagoditi vožnjo, prav tako policisti opozarjajo tudi na varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna. Prav tako svetujejo, da vnaprej preverite prometne razmere na cestni relaciji, na katero se podajate.

Nekaj današnjih izstopajočih primerov

Tako je danes, 9. januarja ob 7.21 zjutraj, prišlo do prevrnitve tujega kombija s priklopnim vozilom, na katerem je bila naložena počitniška prikolica na regionalni cesti pred Podnanosom. 45-letni voznik, državljan Romunije in sopotnik pri tem nista bila poškodovana.

Na prevrnjen tovornjak so policisti naleteli tudi dobri dve uri kasneje pred Podnanosom, kjer so gasilci iz tovornjaka rešili voznika. Le nekaj minut zatem oz. ob 9.42 pa so bili obveščeni, da se je v Podnanosu prevrnilo tuje tovorno vozilo, ki ga je vozil 61-letni voznik iz Srbije. Slednji je vozil na cesti Podnanos - Vipava, vozilo pa je močan sunek burje prevrnil na levi bok na levo izven vozišča. Voznik v prometni nesreči ni bil poškodovan.

Med izstopajočimi primeri je tudi prevrnitev tovornega vozila na regionalni cesti Vipava - Manče ob 10.40, kjer se je prevrnil tovornjak s priklopnikom, hrvaških registrskih številk. Ugotovljeno je bilo, da je tovorno vozilo, ki ga je vozil 23-letni voznik, državljan Hrvaške, prevrnil sunek burje na desni bok izven vozišča. Zaradi predvidoma lažje poškodbe je bil odpeljan na zdravljenje v ZD Ajdovščina. Poleg policistov so pri današnjih prometnih nesrečah posredovale tudi druge pristojne službe (gasilci in reševalci nujne medicinske pomoči).  

Predpisana globa oz. denarna kazen skladno z določili Zakona o pravilih cestnega prometa zaradi neupoštevanja zapore posamezne ceste je 200 evrov za voznika tovornjaka in 1.000 evrov za pravno osebo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  10 .01. 2024 ob  12: 20
200 € kazni? Zakaj ne 5000€?