Močan veter poškodoval okrog 120 objektov

Goriška

Na severnem Primorskem je bilo zaradi močne burje poškodovanih okrog 120 objektov, je povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) Samo Kosmač. Najhuje je bilo na območju občin Kobarid in Tolmin, kjer je veter poškodoval tudi 15 gospodarskih in upravnih objektov.

Na Kobariškem je nastala precejšnja škoda na strehah podjetij Oplast in TIK Kobarid.

"Škoda bo velika, ocenili jo bomo v prihodnjih dneh. Danes je na terenu 35 gasilcev, ki pomagajo ljudem pri pokrivanju streh tam, kjer tega sami ne zmorejo," je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Kobarid Marjan Stres. Najhuje je v vasi Smast, kjer je veter odnesel celotno streho starejšega stanovanjsko-gospodarskega objekta, 83-letna lastnica pa bo težko zmogla stroške za popravilo, je še povedal Stres.

 

Na Elektro Primorska so povedali, da je bilo v ponedeljek ob 19. uri na Primorskem še 4400 odjemalcev brez oskrbe z elektriko. Nekatere okvare so uspeli sanirati preko noči, tako da je trenutno brez električne energije še 2300 odjemalcev.

Pričakujejo, da bodo normalno oskrbo z elektriko za vse odjemalce lahko zagotovili do konca današnjega dne.

Ob svitu so delavci Elektra Primorske nadaljevali z delom na odpravi težjih poškodb distribucijskega omrežja na Kobariškem proti Breginju in v Baški grapi proti Podbrdu. Druge ekipe odpravljajo novonastale poškodbe na območju Podnanosa, Podgrada, Male Bukovice, Ostrožnega Brda in med Predloko in Kubedom.

Vse razpoložljive ekipe Elektro Primorske in Elesa še naprej odpravljajo napake na 110 kV daljnovodu med Pivko in Ilirsko Bistrico. Območje Ilirske Bistrice se še vedno zasilno napaja iz razdelilne transformatorske postaje Pivka.

Na Elektro Primorska so povedali še, da je velika večina poškodb distribucijskega omrežja nastala zaradi padcev drevja na daljnovode, kar je povzročalo pretrganje vodnikov in porušitev stebrov. Nastala škoda ne bo majhna, prve ocene naj bi bile znane v sredo.