MOČAN DEŽ POPLAVIL TUDI HRVAŠKO OBALO: Divjanje rek, orkanski južni veter in razburkano morje povzročili razdejanje (FOTO, VIDEO)

Kronika

Čeprav je v Splitu ponoči nehalo deževati, so nekatere ulice še zmeraj poplavljene, danes poročajo hrvaški mediji. Zaradi vetra so še vedno prekinjene številne ladijske in katamaranske povezave. V hrvaški Istri spremljajo vodostaj rek Raša in Mirna, ki se je zvišal po obilnih nedeljskih padavinah.

V Splitu so po poročanju hrvaške radiotelevizije HRT minuli konec tedna padle rekordne količine dežja za december. V noči na soboto so zabeležili, da je v zadnjih 24 urah padlo skoraj 150 litrov dežja na kvadratni meter. Dež je poplavil mestne ulice in številna poslopja. Gasilci so morali posredovati več kot 70-krat. Čeprav je ponoči prenehalo deževati, so na posameznih ulicah v mestu še zmeraj "bazeni", je danes poročal dalmatinskiportal.hr.

Na območju Splita je v nedeljo tudi pihal močan južni veter, ki je dosegel hitrost do 130 kilometrov na uro. Na bolj oddaljenih dalmatinskih otokih, kot je Palagruža, so zabeležili sunke vetra tudi do 143 kilometrov na uro. Valovi so bili visoki nekaj metrov, kar je na nekatere plaže na območju Splita pritegnilo deskarje na vodi, je poročal danes Jutarnji list.

Iz hrvaškega avtokluba (Hak) so danes sporočili, da so na območju Splita, Zadra in Reke zaradi vetra prekinjene številne ladijske in katamaranske linije.

Veliko dežja je padlo v nedeljo tudi v hrvaški Istri in na kvarnerskih otokih. V nekaterih krajih pri Pulju je padlo 99 litrov dežja na kvadratni meter, na otoku Cresu pa 90 litrov. Gasilci so imeli veliko dela s črpanjem vode iz poplavljenih stanovanjskih objektov, poroča portal istramet.hr. Dodaja, da naraščata gladini rek Raša in Mirna.

Del prebivalcev hrvaške Istre je imel v nedeljo težave zaradi prekinjene dobave električne energije in pitne vode, je poročal časnik Glas Istre na svoji spletni strani. Ponekod na območju Labina je veter pihal s hitrostjo skoraj 150 kilometrov na uro. V nekaterih mestih, kot je Rovinj, je morje poplavilo dele mestne obale.

Po napovedih vremenoslovcev bo danes na Hrvaškem spremenljivo vreme, z občasnim dežjem, večinoma v prvi polovici dneva. V popoldanskih urah pričakujejo, da se bo južni veter ob obali znova okrepil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija