MNOŽIČNI ZAKOL NA FARMAH ŽIVALI Z DRAGOCENIM KOŽUHOM: Danska bo pobila okoli 16 milijonov minkov, koliko jih bo Poljska?

Svet

Na Poljskem so prvič na kaki farmi minkov odkrili primere novega koronavirusa. Znanstveniki z medicinske fakultete v Gdansku so na okužbo z virusom sars-cov-2 testirali 91 minkov s farme na severovzhodu države, osem testov je bilo pozitivnih. Pojav novega koronovirusa na danskih farmah minkov je povzročil množični zakol minkov v tej državi.

"Gre za prvi primer potrjene okužbe z novim koronavirusom na kaki živalski farmi na Poljskem," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila fakulteta.

Poljski znanstveniki so ob tem dodali, da pridobljeni rezultati nakazujejo na možnost prenosa novega koronavirusa s človeka na živali. Poljske farme minkov so tudi pozvali, naj povečajo svoje standarde biološke varnosti.

Poljska je po navedbah organizacija za pravice živali, ki se borijo proti vzreji živali, kot so minki, za krzno, za Kitajsko in Dansko tretja največja vzrediteljica minkov.

Danska vlada je v začetku meseca napovedala zakol od 15 do 17 milijonov minkov po vsej državi, saj so se pojavile bojazni pred mutacijo virusa, zaradi katere bi bila lahko prihodnja cepiva za ljudi manj učinkovita.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija