MNENJE MIKROBIOLOGA, ZAKAJ JE NA OBALI RELATIVNO MALO OKUŽENIH: Primorska sreča in prva dva simptoma, ki ju slovensko zdravstvo (še) ne omenja

Slovenija

Kljub neposredni bližini Italije in dejstvu, da so bili Primorci vse do zaprtja meje praktično vsakodnevno v stiku z ljudmi z druge strani meje, lahko rečemo, da je število okuženih s koronavirusom na Obali relativno nizko. Po zadnjih podatkih naj bi bilo okuženih 19 oseb. Lahko se zahvalimo zdravim ljudem in čisti primorski sreči, meni mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar.

"Enako vprašanje si lahko postavimo za Gorenjsko. Pričakoval sem, še preden smo v Sloveniji zabeležili prvi primer okužbe v Ljubljani, da bo prvi na Bledu. Med počitnicami je bilo tam veliko italijanskih gostov. Kar lahko rečemo tako za Primorsko kot za Gorenjsko, da so bili ljudje, ki so se srečevali in hodili eden mimo drugega, zdravi," odgovarja mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar.

Prepričanja nekaterih, ki se v zadnjih dneh pojavljajo v javnosti, da naj bi koronavirus preboleli na Obali že februarja letos, ko je prišlo do velikega navala hujših primerov gripe, Pretnar zavrača. "Če bi to držalo, bi zagotovo imeli kakšen zabeležen primer s hudimi simptomi, ki so značilni za okužbo s koronavirusom, in bi se hitro razširilo med zdravniki in zdravstvenim osebjem," je prepričan.

"Primorska sreča je bila tole, da ni bilo nikogar, ki bi raznesel okužbo in bi se ta razširila med ljudmi," poudarja Pretnar in dodaja, da so vsi vladni ukrepi, ki so v veljavi, po njegovem mnenju na mestu. Sam bi jih celo še malce bolj zaostril.

"Malce sledim družbena omrežja in vidim, da ljudje izgubljajo živce, a je potrebno vztrajati. Zelo negativno ocenjujem zahteve političnih strank LMŠ, SD in Levice, ki v tem trenutku provocirajo in skušajo dobiti točke pri volivcih s tem, da bi zrahljali ukrepe in sprostili prepoved gibanja med občinami," pravi mikrobiolog. Zdi se mu celo smotrno, da bi med populacijo, ki se dnevno giblje zaradi službe in z odhodi po opravkih v mesto, naključno izbrali nekaj ljudi za testiranje. Da bi jim vzeli bris in telefonsko številko ter jih naknadno obvestili v primeru, če bi bil slučajno kdo pozitiven.

"Druga stvar, ki bi bila zelo smiselna, je pa težje izvedljiva, so spremembe, ki bi jih moral narediti Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). In sicer, da sta prva dva simptoma okužbe s koronavirusom blaga driska in vnetje oči. Tisti, ki opazijo ta dva simptoma, naj se posvetujejo z zdravnikom. O tem se piše v tujih strokovnih člankih in govori na uglednih ameriških univerzah," pojasnjuje Pretnar.

Vlada je napovedala začetek omilitev ukrepov s torkom prihodnji teden. Pretnar pa poudarja, da je pred tem potrebno vzeti v roke zemljevid in dobro pogledati, kje se bodo ukrepi 'rahljali'. "Ukrepe je treba poostriti v krajih, kjer se virus dnevno širi. Odločitev o omilitvi ukrepov pa je potrebno potegniti s tresočo roko. Če smo garali in pretrpeli zadevo vsak na nek svoj način, si ne smemo dovoliti, da bomo virus ponovno spustili v Slovenijo. Ne glede na pritiske iz Evrope in sosednjih držav. Potrebno bo ohranjati, kar smo dosegli, da se nam ne podre," opozarja.

Pretnar še meni, da bi bilo letošnje poletne počitnice smotrno preživeti doma, v Sloveniji. "Da hotelirji spustijo cene na razumne in dostopne vsem ljudem ter da s tem zaženemo kompleten slovenski notranji trg. Epidemija bo izzvenela. Najbolj pomembna pa sta že omenjena dva koraka. Da bomo sposobni virus zadržati na meji z modrimi in dobrimi ukrepi, da ne pride ponovno v slovenski prostor. In kaj bomo storili med poletnimi počitnicami glede na sosednje države. Kajti pritiski na vlado bodo veliki, a menim, da je prav, da vztrajamo," še dodaja Pretnar.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mitja |  09 .04. 2020 ob  20: 23
Spet eno rezimsko trobilo generala po bitki!vsak je lahko pameten in svetovljan ko se neka stvar zgodi!!
Tiramola  |  09 .04. 2020 ob  14: 47
Sreča. Res imamo srečo, da se je vlada zamenjala pravi trenutek.
Itd...... Lp
Istriano |  09 .04. 2020 ob  12: 13
39
g. Pretnarja kot strokovnjaka mikrobiologa zelo spoštujem, ampak v tem primeru se je zmotil. Kakšna sreča neki. En razlog, da imamo malo okuženih je znanje italijanščine. Večina Primorcev je sledila na italijanskih TV postajah, internet, radio itd. dogajanju v sosednji državi in tako smo se primerno zavarovali že pred ukrepi vlade. Predvsem, ko je že bilo jasno kaj se dogaja v Italiji, odpovedali smučanje tam. Vsaj jaz nisem šel. Žalostno je, da so šli celo zdravniki iz drugih delov Slovenije smučat v Italijo in potem v službo. Drugi razlog je, da ko smo šli na čakanje, delo od doma ali dopust nismo znoreli in potovali ter žurali po celi državi, ampak smo se držali naših kraje.

Tako, da kakšna sreča neki, to je zdrava pamet.
kokodek |  09 .04. 2020 ob  08: 21
tudi strokovnjaki so lahko podrepniki
žveplo |  09 .04. 2020 ob  07: 38
10
Pretnar je prestopil v desni tabor. Kakšna Corona neki. Naj vpraša v Izolsko bolnico po izvidih mikrobiologov iz začetka leta, kateri virus je povzročal "gripo in pljučnice, ki so jih imeli na intenzivni". Pravijo , da ni bila gripa... in obiskov ni bilo... in še marsikaj drugega...
Večinoma smo preboleli, kot vsako leto, pa letos je precej manj mrtvih kot lani ali pa 2017... če ne si poglejte članke na siolu iz tistega leta...nisem si izmislil, sam sem jih poiskal...google vse najde...
Ne verjet vsega kar preberete, poiščite podatke sami, ustvarite si svoje mnenje, ne bodite ovce in ne verjemite vsakemu znanstveniku, ker ne veste kdo ga plačuje.
Komunisti, povsod so |  09 .04. 2020 ob  03: 14
Ja moramo soglašat s "srečo" saj bi v nasprotnem pomenilo, da je tale Janez rotto-in-culo, notranjci z ★Lblančani★ na čelu pa neodgovorni in večno zahojeni kmetavzarji, ki so kljub 2 mesečni italijanski agoniji, neštetim opozorilom in konstantnem pljuvanju po Italijanih, nasedli in si nakopali virus, in to brez navala nekaj tisoč okuženih ★Kitajcev★, tako kot se je to nepričakovano zgodilo Italijanom.
Dejan |  08 .04. 2020 ob  20: 54
10
"Lahko se zahvalimo zdravim ljudem in čisti primorski sreči, meni mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar."

Halo? To je MNENJE nekega mikkrobiologajQuery11230613017319771773_1586371862692! Stroke? Manjkajo samo še ugodne podnebne okoliščine.

Beda.
Dejan |  08 .04. 2020 ob  20: 54
-7
"Lahko se zahvalimo zdravim ljudem in čisti primorski sreči, meni mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar."

Halo? To je MNENJE nekega mikkrobiologajQuery11230613017319771773_1586371862692! Stroke? Manjkajo samo še ugodne podnebne okoliščine.

Beda.
 |  08 .04. 2020 ob  19: 45
46
Zelo dobro pojasnjeno!!! Omenila bi še to, da smo primorci doma v Italijanskih mediji, in jih vsakodnevno spremljamo. Nebi govorla o sreči ampak o zdravi pameti. in obveščenosti.
Tudi naši župani bi morali prebrati ta članek, in vztrajat na omejitvah do 1.maja.
Ištrijan |  08 .04. 2020 ob  19: 12
@Ištrijan

"Janeza in vojsko si ti pelji domov!"

POJASNILO:
Ni bilo misljeno na Pretnarjevega Janeza :-)
Koper |  08 .04. 2020 ob  17: 53
40
Pa še to,veliko je bilo takih ki so situacijo podcenjevali in se posmehovali.
Mogoče bi bilo boljše da si pogledajo kakšno sliko pljuč obolelih in posledice,ki ostanejo na ostalih organih.Zadnje študije govorijo celo o poškodbah možganov.
In ljudje bi še kar hodili okrog.
Koper |  08 .04. 2020 ob  17: 38
68
Proti koncu februarja je v Italiji začela panika.Ljudje so masovno začeli prečkati mejo in opravljati nakupe na Slovenski strani.Pri njih se je že začelo vse zapirati.
Domačini smo bili seznanjeni z situacijo pri njih.
Na njihovih TV so prikazovali samo to.Začelo je množično umiranje.
Toliko o sreči Primorcev.To je samo znanje Italijanskega jezika.V življenju moraš vedeti kaj se dogaja okoli tebe.Naša vlada in ostali pametnjakoviči ki razmišljajo samo o dopustih bi lahko zavrteli kakšen dnevnik,da so malo bolj osveščeni.
Nismo niti še na polovici in spet je govora o dopustih.
Pa to je res neumen narod.
Primorci SMO DOMA
1