MNENJA O PREDLOGU OROŽARSKE NOVELE: Se obeta zaostritev?

Slovenija

Predlog novele zakona o orožju v pravni red vnaša direktivo Evropskega parlamenta, zato ga je nujno sprejeti, a je treba to narediti tako, da ne bomo onemogočili športnega strelstva, lovstva in zbirateljstva orožja, so opozorili na javni predstavitvi mnenj. To je danes pripravil odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Predlog novele, ki jo je pripravila in v DZ vložila še prejšnja vlada, nekatere vrste orožja, ki se jih uporablja tudi za šport, uvršča med prepovedana orožja. Pri tem sicer določa izjemno, da se lahko ta orožja nabavi tudi za uporabo v športu, a pod določenimi pogoji, ki so po mnenju predstavnikov različnih strelskih društev in zvez nerealni.

Predlog namreč določa, da mora biti posameznik, ki želi pridobiti določeno prepovedano orožje za športno udejstvovanje in orožno listino zanj, član strelske športne organizacije, ki je članica nacionalne panožne športne zveze. Slednje je po besedah Andreja Feguša iz Zveze društev in klubov Moris popolnoma nesmiselno, saj na nek način pomeni, da velika večina strelskih organizacij več ni uradno priznanih.

Nesmiseln se zdi Fegušu tudi člen, ki določa, da je treba orožje, ki se uporablja tudi za športno udejstvovanje, v že izdanih dovoljenjih prekategorizirati praktično takoj ob uveljavitvi zakona. Slednje pomeni, da bi morali športni strelci pred uporabo orožja najprej na upravni enoti zaprositi za prekategorizacijo. Na odločitev upravne enote bodo ob dejstvu, da mora minister še prej sprejeti ustrezne podzakonske akte in da imamo v Sloveniji več kot 142.000 kosov registriranega orožja, čakali kar nekaj časa, do odločitve upravne enote pa orožja ne bodo smeli prenašati ali uporabljati. Slednje pomeni, da bo športno strelstvo v tem času "dejansko prepovedano", je opozoril.

Po mnenju predsednika Slovenske zveze za praktično strelstvo Branka Zormana prekategorizacija določenega orožja brez možnosti, da se ohrani veljavnost že pridobljenih dovoljenj, pomeni tudi poseg za nazaj. Posamezniki so namreč športno orožje in dovoljenje zanj pridobili legalno, zdaj pa bo zanje prepovedano, če ne bodo izpolnjevali novih strogih pogojev.

Na nesprejemljivost nekaterih rešitev za zbiratelje starega orožja je opozoril Jernej Brajer iz Združenja orožarjev Slovenije. Nelogična se mu zdi predvsem določba, po kateri z orožjem za zbiranje ni dovoljeno streljati. "Tudi zbirateljsko orožje se lahko preizkusi ali pa se z njim izvede jubilejne tekme," je opozoril. Sicer pa se je s takšnim orožjem v preteklih letih tako malo streljalo, da ni potrebna nobena sprememba, je dejal.

Po predlogu novele mentor pripravniku tudi ne sme dati orožja, da z njim strelja, kar se zdi predsedniku Lovske zveze Slovenije Ladu Bradaču pretirano. Nesreče z lovskim orožjem so izredno redke, poleg tega je treba pripravnike nekako usposobiti, je dejal.

Branko Grims

Predsednik odbora za notranje zadeve, ki je vodil javno predstavitev mnenj, Branko Grims (SDS) je podobno kot številni drugi današnji razpravljavci ocenil, da je dosedanji zakon o orožju ustrezen, a ga je treba spremeniti, ker je treba vanj vnesti direktivo Evropskega parlamenta, ki je nastala "v času največjih napadov islamistov" v Evropi, zato prinaša nekatere ostrejše rešitve.

Direktivo bo treba vnesti v našo zakonodajo, pri tem pa se zavzema, da se to naredi tako, da uporaba orožja za športne namene, lov in zbiranje ne bo bistveno prizadeta. Opozoril je, da se v zadnjih letih v Sloveniji z legalnim športnim orožjem nista zgodila niti ena nesreča ali kriminalno dejanje.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, kjer je predlog novele nastal, Božo Predalič je povedal, da bodo vsem pripombam iz javne predstavitve mnenje prisluhnili in za drugo obravnavo predloga zakona v DZ pripravili dodatna dopolnila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  04 .05. 2021 ob  09: 56
bravo Cazzimperio, res bo najboljše, da se postreljamo med sabo, si mogoče pomislil, da lahko tudi v tebe kdo pomeri. preseli se v ZDA....
Cazzimperio  |  03 .05. 2021 ob  23: 05
-1
Za zaostritev zakona si največ prizadevajo komunisti. Po njihovem so oni varovali državljane.
Predlagam popolno sprostitev prodaje orožja. Državljan se mora znati sam braniti in znati uporabljati orožje.
Usposabljanje podobno kot pri vozniškem izpitu.