MLADO OLJČNO OLJE 2023: ZRS Koper vabi oljkarje k sooblikovanju prireditve

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) vabi, da z njimi sooblikujete prireditev Mlado oljčno olje. S prireditvijo Mlado oljčno olje želijo predvsem oljkarjem ponuditi možnost, da se predstavijo kot vrhunski pridelovalci oljčnih olj v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Z dogodkom želijo predstaviti različnim deležnikom, predvsem gostincem, novinarjem in splošni javnosti arome letošnjega mladega oljčnega olja in temu primerno počastiti pridelovalce oljčnega olja vrhunske kakovosti. 

ZRS Koper in Mestna občina Koper vas ob podpori partnerjev vabita k sodelovanju na prireditvi.

Laboratorij Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper vabi, da dostavite vzorce na naslov Laboratorij Inštituta za oljkarstvo, Livade 6, 6310 Izola, v času od 25. oktobra do 3. novembra, med 8. in 15. uro.


Organizator bo pridelovalcem za ocenjena oljčna olja podelil priznanja:

-  naziv Šampiona po izboru mednarodno priznanega nacionalnega panela,

-  priznanja (plakete) TOP 10 za deset najboljših olj.

Vsak pridelovalec, ki bo sodeloval na prireditvi, bo pridobil:

-  rezultate senzorične analize,

rezultate NIR-analize kislosti, peroksidnega števila in UV,

pregled etikete in mnenje o skladnosti deklaracije.

Pogoji za sodelovanje:

Potrebno je dostaviti: tri steklenice po 250 mililitrov oljčnega olja in eno pravilno etiketirano steklenico po 500 mililitrov.

- Če bo vaše olje uvrščeno med nagrajena olja (TOP 10), morate zagotoviti 12 litrov olja za odkup in uporabo v promocijske namene (predvidoma 10 steklenic po 0,25 litrov za gostinstvo in 20 steklenic po 0,1 litrov za ostale promocijske storitve).

Zaključna prireditev, predstavitev nagrajenih olj z vodenimi degustacijami in podelitev nagrad bo potekala v petek, 24. novembra, v Dvorani sv. Frančiška v Kopru.

Vljudno vas vabijo, da se jim pridružite v sklopu prireditve 'Mlado oljčno olje' v dvorani sv. Frančiška v Kopru, 24. novembra.

Celodnevni program bo obsegal:

13.00–20.00     Predstavitev mladih oljčnih olj slovenske Istre

14.00–15.00     Okrogla miza: »Zakaj zakon o oljkarstvu?«

15.00–15.30     Slavnostni podpis dogovora o vstopu v združenje ReCoMed (Mreža sredozemskih oljčnih mest)

15.30–17.00     Novinarska konferenca

17.00–18.30  Vodena pokušina oljčnih olj (za udeležbo je potrebna predhodna rezervacija po elektronski pošti na naslov info.izo@zrs-kp.si ali po telefonu 05 611 79 31)

18.30                  Vinsko oljčna dobrodošlica

19.00                  Zaključna prireditev in podelitve priznanj

20.00                  Kulinarični zaključek prireditve obarvan z okusi mladega oljčnega olja

Meniji gostinskih ponudnikov v Slovenski Istri bodo še teden dni po prireditvi obarvani z mladim oljčnim oljem. Med 25. novembrom in 3. decembrom ZRS vabi v deset restavracij, v katerih vas bo kulinarična izkušnja popeljala na pot spoznavanja mladih oljčnih olj Slovenske Istre.

Zavedajo se, da ste zelo pomembni ambasadorji oljčnega olja vrhunske kakovosti, zato vas vljudno vabijo k sodelovanju in oblikovanju tega dogodka.

Vezano na oddajo vzorcev za ocenjevanje Mladega olja 2023 vas prosijo, da vnesete vaše kontaktne podatke in podatke o olju v spletni obrazec na tej povezavi.

ZRS Koper, Inštitut za oljkarstvo

dr. Milena Bučar Miklavčič, vodja laboratorija

Deli novico: