MLADI PIRANČANI NEZADOVOLJNI: Njihovo problematiko bodo skušali rešiti z novo strategijo

Piran

Mladinski EPI center Piran se je v sodelovanju z Občino Piran lotil priprave strategije za mlade. Njen glavni cilj je, da bi občina postala prijaznejša za mlade in da bi ti ostali v občini. Trenutno poteka spletna anketa o potrebah mladih, sledile bodo delavnice za oblikovanje konkretnih ukrepov. Strategija bi bila lahko nared še letos.

Iz preteklih anket, delavnic in srečanj z mladimi je mogoče izluščiti, da se mladi zaradi neurejene, težke in zaskrbljujoče stanovanjske problematike iz občine izseljujejo. Prav tako je na voljo izjemno nizko število delovnih mest z zahtevano višjo in visoko izobrazbo, saj se gospodarstvo razvija skorajda izključno v smeri turizma. Mladi se poleg tega v času turistične sezone počutijo izrinjene, nenazadnje pa v obstoječem prostorskem načrtu ni predvidenih dovolj športno-rekreativnih površin, so izpostavili v Mladinskem EPI centru Piran.

Ker si želijo, da bi se problematika postopno zmanjševala in bi se življenjski pogoji mladih v občini izboljšali, so se odločili, da bi bilo smotrno pripraviti strategijo za mlade, s čimer se je strinjala tudi občinska uprava. Pri tem je glavni cilj strategije, da občina postane prijaznejša mladim, da mladi ostanejo v občini, se v njej zaposlijo in se dobro počutijo, so dodali.

Kot so dodali na Občini Piran, si želijo, da bi sam proces nastajanja lokalne mladinske strategije bil vključujoč in kreativen, kar bo okrepilo zavedanje mladih o svojem položaju, kar bi se na koncu odrazilo v razvojno naravnanem dokumentu, ki bi ponudil instrumente za izboljševanje položaja mladih. S to željo je občina že začela sodelovati z Mladinskim svetom Slovenije in pripravila uvodno delavnico z mladimi, prav tako je župan Đenio Zadković prisluhnil predlogom dijakov gimnazije Piran.

Trenutno poteka spletna anketa o potrebah mladih, ki bo po navedbah Mladinskega EPI centra zaključena predvidoma konec februarja. "Raziskavo bomo izvedli v dveh korakih, začeli bomo s spletno anketo o potrebah mladih, v drugem koraku pa bomo pripravili delavnice z mladimi, na katerih bomo oblikovali predloge konkretnih ukrepov, s katerimi lahko naslovimo te potrebe. Realno izvedljive ukrepe bomo nato vključili v strategijo za mlade," so napovedali.

Za pripravo kakovostne strategije želijo vključiti mnenja čim več mladih med 15. in 34. letom, ki živijo v občini.

Na občini pa so pojasnili, da bodo v nadaljevanju imenovali delovno skupino, ki bo zadolžena za pripravo osnutka strategije. Imenovana bo tudi komisija za mladinska vprašanja z željo po kasnejši ustanovitvi Mladinskega sveta Občine Piran kot stalnega posvetovalnega telesa za mladinska vprašanja.

Na občini si želijo, da bi bil proces nastajanja mladinske strategije zaključen še letos. Kljub temu časovna omejitev ne bo določala procesa dela, temveč bodo časovnico nastajanja strategije prilagajali dinamiki vključevanja mladih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  29 .01. 2022 ob  14: 47
Ne se smešit.
Ratman |  24 .01. 2022 ob  08: 34
Kot kaže, so komentatorji zadovoljni z obstoječim stanjem, ko mladi prosjačijo pred trgovinami in iščejo za naslednji šus. To so bodoči davkoplačevalci in penzijodajalci... Skupina 15 - 29 let je popolnoma zapostavljena in prepuščena samim sebi.

V najstniškem življenju v Piranu manjka vsaj:
1. prostor, kjer se mladi lahko družijo, brez da jim nekdo teži in soli najstniško pamet
2. multimedijsko opremljen prostor, ki mladim ponuja sodobna orodja za izražanje kreativnosti
3. prostor, kjer si lahko ogledajo filmsko projekcijo, koncert ali predavanje
4. zabavišče, ki ponuja tudi matineje
5. prostor, kamor se lahko zatečejo ob težavah doma
6. prostor, kjer se lahko izobrazijo o dovoljenih in prepovedanih drogah, njihovi varni in nevarni uporabi

V Piranu je preveč:
1. vikendašev
2. avtov
3. dragih kafičev za turiste
4. betona, asfalta in jekla
5. ljudi kot sta pretekla komentatorja, ki menita da so nevladne organizacije nepotrebne
6. nesposobnih voditeljev brez lastne hrbtenice
Obala1 |  23 .01. 2022 ob  19: 57
-1
A niso taj center dali vodit tisti alkoholičarki ko je se hoteli znebit na obcini? Pa tam je eno umetno delovno mesto…In kaj se mora posebno delat za tiste iz Pirana? Kaj pa potem Lucija ali Izola ali kaj drugega…nehajte ga srat
ManofSteel |  23 .01. 2022 ob  14: 57
-1
Evo jih so zglasili EPI paraziti center...oni si želijo, da mladi ne bi bežali jQuery112302671701436214968_1642946127806?? Dajte mi obrazložit kaj pa manjka v Piranski občini, da ne bi "bežali" iz občine??? Kaj bi vi še kak EPI paraziti center, 8 marec, nevladne organizacije???? Sve bi, sve bi, samo radid neču...bwahahahahahaha