MLADI IZOLANI SI ŽELIJO "TOVARNO KULTURE": Kje se zatika?

Izola

Društvo Tovarna Kulture si želi oživiti območje nekdanje tovarne Arrigoni v Izoli z ustvarjalnimi projekti in kulturnimi dogodki. V preteklosti so se srečevali z nasprotovanji, zdaj naj bi jim občina končno prisluhnila in jim začasno odobrila uporabo občinskega zemljišča za uresničitev te ideje. Kje se torej zatika?

Občina Izola zaključuje obravnavo Občinskega prostorskega načrta (OPN) s serijo delavnic, na katerih občani izražajo svoje mnenje glede predvidenih sprememb OPN. To vključuje tudi namembnost področja Arrigoni, kjer je poleg občine lastnik tudi Slovenski državni holding (SDH). Kaj bo za slednjega pomenilo dejstvo, da se po vsej verjetnosti v OPN-ju to področje ne bo namenilo hotelski gradnji oziroma pozidavi, še ni mogoče z gotovostjo napovedati. Že zdaj pa so mnogi prepričani, da bo izolska občina postavljena pred dilemo, ali naj uveljavi predkupno pravico in zemljišče odkupi ter ga nameni dejavnosti, ki si jo želijo občani.

Lastniške dileme vplivajo tudi na to, da se na tem območju ne dogaja praktično nič. V društvu Tovarna kulture so prepričani, da bi to moral postati prostor za kulturo in mlade. "Občina Izola po izpeljanih OPN delavnicah čaka na popravljen osnutek OPN-ja; na teh delavnicah se je večina skupin angažirala in strinjala s kulturo in dogajanjem na tem območju. Borimo se za oživitev zemljišča v lasti SDH-ja, kjer trenutno obratuje parkirišče, objekti oziroma območje, ki je v lasti občine, pa naj ne bi bili glede na statično presojo varni za uporabo," navajajo.

Kot pojasnjuje Daniel Škerjanc, so že stopili v stik z SDH, ki je doslej začasno rabo degradiranega območja pogojeval s soglasjem občine. Zdaj, ko načelno soglasje občine obstaja, verjamejo, da bo mogoče doseči dogovor, da bi tam lahko začeli izvajati koncerte, različne delavnice in druge družabne dogodke.

"Želimo, da bi Arrigoni postal prostor, ki bo koristil celotni skupnosti. Uresničitev naše vizije "tovarne kulture" bi lahko pomenila veliko za Izolo, podobno kot oživitev Grandeja pomeni za Piran. To bi bil edinstven prostor za ustvarjanje, druženje in kulturo, ki bi oživil degradirano območje in prispeval k vitalnosti ne samo Izole, ampak cele Obale," je prepričan Škerjanc.

Juhuhu 2. del slikic je tu???? Se najdeš na plesišču? DISCO CARNIVAL 2024 je za nami, vendar se iz dimnika naše tovarne...

Posted by Tovarna Kulture on Wednesday 14 February 2024

V zadnjem letu so z željo ponovne oživitve Arrigonija organizirali nekaj manjših snemanih nastopov v živo, pod imenom 'Arrigoni Live', s katerimi so želeli pokazati, kakšen potencial ima to področje. V letošnjem letu planirajo več projektov, ob tem pa si prizadevajo v soorganizaciji s Izolskim klubom študentov (KIŠD) izpeljati reprizo dogodka Arrigoni Live, ki zaradi vremena v prejšnjemu novembru ni bil izpeljan.

"Pobude, arhitekturne koncepte in vse priskrbi društvo samo s pomočjo pridnih rok članov, med katerimi so tudi mladi arhitekti, ki pomagajo pri vizualizaciji in renderjih najbolj optimalnega prostora po meri občanov," navaja Škerjanec. Kot še poudarja, želijo zagotoviti mladini iz celotne regije vsebino, ki je na slovenski obali primanjkuje in prispevati k razvoju mladinske kulture, sodobnih glasbenih dogodkov in festivalov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  09 .06. 2024 ob  14: 35
MLADINSKI CENTER ARRIGONI

Glede mladinskega centra Arrigoni, ki je s svojimi aktivnostmi končal nekje v letu 1987, kljub temu, da je bil ta projekt že takrat, del na Občinski Skupščini sprejetega Dolgoročnega razvoja mesta Izole, še vedno žal ni realiziran.
V tem Arrigoniju je bilo tudi predvideno kulturno, prostočasno in športno delovanje vseh mladih, ne glede na njihovo politično pripadnost, sedež vseh družbenih organizacij in društev v Izoli , vsi skupaj na enem mestu. Po začetnem elanu in zanosu edinole takratne mladinske organizacije ZSMS, kljub projektom za obnovo objekta na Dantejevi ulici, so se že začete adaptacije ustavile, tudi zaradi zahtevane preselitve tam stanujočih 12 družin v drugo okolje. To je bil osnovni postavljeni pogoj, s strani Izvršnega sveta Občine Izola, da bi se dela po projektni dokumentaciji lahko nadaljevala.
Občinske strukture tega projekta nikoli niso preveč podpirale in očitno jih je tudi motila (pre)velika moč mladih, ki bi se tam (s)koncentrirala, kar bi kasneje na političnem parketu, utegnilo biti precej moteče ali celo nevarno.
Po veliko brigadirjih in prostovoljcih, ki so pomagali pri urejenju samega prizorišča parka in letnega kina Arrigoni in prireditvah mladih ob Mesecu in Dnevu Mladosti ter veliko organiziranih raznih rock koncertih v Arrigoniju.
Tukaj je bil prostor tudi za lokalne manjše in takrat še neuveljavljene glesbene skupine, zatem pa je prišel čas zatišja, ki odzvanja že več kot 35 let.
Tako so preostale politične elite, takrat dojele in še vse sedaj dojemajo, da lahko zmagajo na volitvah, le s potenciranjem in papirniško bombastičnim urejanjem zapostavljenega področja mladih, kjer se spet venomer znova pojavlja mladinski kulturni center Arrigoni alias sedaj Kulturni dom. To, da so bile vmes že sedme in kmalu še osme lokalne volitve, kjer so akterji nastopali s svojimi programi, napolnjenimi z Arrigonijem, se vidi, kako pomemben je ta projekt.
Žal samo in zgolj vsaka 4 leta, takrat namreč, ko so na sporedu volitve. Ob tem se je potrebno zavedati, da si Arrigonija ni izmislila takratna mladinska organizacija ZSMS, ampak veliko generacij, ki so bile mnogo, mnogo pred njo.
Vse to še v času Kameleonov, Faraonov, Platane, Desetega brata, Avtomobilov, Lačnega Franca, Deliriuma, Plexusa Solarisa in drugih takratnih ansamblov, ki so imeli tam edino pribežališče in mladi možnosti za ples in zabavo.
Torej te generacije so bile med prvimi, ki so se zavzemali za ureditev kultnega Arrigonija in danes je mnogo od njih že nonotov in dedkov, ki pripovedujejo svojim vnukom, kje in kako so takrat igrali in plesali. Ko jim pa hočejo to vse to razkazati, kje in kako so oni igrali in plesali, se znajdejo pred razpadajočo in še danes le redkokdaj odprto stavbo na Dantejevi. Ob tem, da je potrebno izreči priznanje nekaj športnim zanesenjakom, ki imajo še vedno pogum in nekaj prostorov v tej stavbi, ki taka, kot je, ogroža tudi dejavnosti v njej sami. Za to, kar je politična vrhuška uspela ugotoviti, kaj bi končno rabili mladi v Izoli, so potrebovali več kot 30 let, še bolj pa boli dejstvo, da se zadeve razen volitev praktično niso premaknile in tukaj bi veljalo poudariti, da so vsi odgovorni izdali zaupanje ne samo ene generacije, ampak kar veliko generacij. Vsem tem, ki jim še sedaj ni bila dana možnost, da bi uživali v Arrigoniju in na tak način, kot so počeli njihovi starši v letih cvetja in ljubezni...
zurnal24.si/primorska/denar-je-prostora-pa-ni-191308/clanek
regionalobala.si/novica/izola-oaza-miru-obcina-prakticno-prepovedala-prireditve-in-koncerte-buren-odziv
sl.wikipedia.org/wiki/Kameleoni_(glasbena_skupina)
sl.wikipedia.org/wiki/Faraoni
JKDWingChun |  29 .05. 2024 ob  17: 25
@kokodek ti prego dej on nima niti za že uporabljen kondom kaj šele da bi prispeval kaj. Ima toliko denarja kot zdrave pameti, torej nula, zerro!!!
kokodek |  29 .05. 2024 ob  14: 39
ManofSteel, ti si poln denarja, lahko bi prispeval za kulturo in oživitev degradiranega območja
ManofSteel |  29 .05. 2024 ob  10: 52
S či., pa bo odkupila občina, če ni a enega cvenka v blagajni, kaj šele, da bi karkoli zgradili?! Bwahahahahaha
ManofSteel |  29 .05. 2024 ob  10: 50
Naj se mladi spavijo delat, pa boste videli, da ne bo časa za mlatit prazno slamo. Bwahahahahaha
JKDWingChun |  28 .05. 2024 ob  18: 58
11
Kje se zatika? Ammm mogoče pri penzjonerjih ki so na položajih tipo izolski župan in njegovi sodelavci. Kako bo kaj za mladino če ti penzija odloča kaj bo kje?!!