MIŠICE IN IZKLESANO TELO BREZ TRENINGA? Znanstveniki pravijo, da je to mogoče

Trendi

Naj gre za hitro hojo ali visoko intenzivne vadbe v telovadnici, je telesna aktivnost več kot koristna za naše telo in zdravje. Si predstavljate, da bi dosegli enak učinek, ne da bi premaknili eno samo mišico? Kot kaže, je protein, imenovan sestrin, odgovoren za številne prednosti treniranja, poroča sciencedialy.com.

Raziskovalci medicinskega centra v Michiganu, ki preučujejo ta protein, so ugotovili, da lahko ustvari pozitivne učinke pri muhah in miših. Ti rezultati bi lahko znanstvenikom pomagali v boju proti atrofiji mišic zaradi starosti ali telesno neaktivnem načinu življenja. Prednosti sestrina so se v raziskavi med drugim odrazile tudi v povečani vzdržljivosti.

"Predvidevamo, da lahko sestrin usklajuje biološke aktivnosti tako, da vklopi ali izklopi določene presnovne procese. Kombinacija teh procesov je pomembna za doseganje dobrih učinkov pri vadbi," je povedal profesor molekularne in integrativne fiziologije Jun Hee Lee.

"Ta študija je pokazala, da je ravno protein sestrin "krivec" številnih prednosti, ki nastanejo s treningom," pravi Lee. "Vendar pa je malo verjetno, da bodo dopolnila, ki bi vsebovala ta protein, kmalu na tržišču. Njegove molekule namreč niso majhne. Delamo na tem, da bi našli manjše modele."

Znanstveniki še vedno ne vedo, kako telesna aktivnost sploh proizvede sestrin v telesu. Če bodo prišli do novih odkritij na tem področju, bodo morda ugotovili, kako lahko ljudje, ki ne trenirajo, fizično napredujejo ali si opomorejo po bolezni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija