MIŠIČ NAPOVEDAL VOJNO NEVESTNIM UZURPATORJEM JERNEJEVEGA KANALA: "Osebno se bom zavzel, da ne bodo dobili novega priveza" (FOTO)

Piran

Potem ko so piranski občinski svetniki februarja potrdili odlok o pristanišču Kanal sv. Jerneja in koncesiji za gradnjo in upravljanje območja, je Okolje Piran danes iz vode pričelo odstranjevati prve potopljene barke. "Danes je prelomni dan, danes smo vsi zmagovalci, vsi smo na isti strani, nimamo nasprotnikov," je zadovoljen direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič, ki se je javno zavzel, da bo tistim uzurpatorjem, ki so dolga leta kazili podobo zavarovanega območja, osebno onemogočil pridobitev novega priveza.

Skladno s potrditvijo odloka o pristanišču in koncesijski pogodbi je Javno podjetje Okolje Piran, ki je upravljanje Kanala sv. Jerneja uradno prevzelo 7. maja, danes pričelo z urejanjem 31.376 kvadratnih metrov območja. Sprva bodo očistili degradirano območje, iz vode odstranili potopljene barke – predvidoma 15 – in drugo nesnago ter z lastniki plovil začeli sklepati dogovore o plačilu vzdrževalnine do izgradnje mostovža. Po ureditvi mostovža pa bodo, v kolikor bodo pridobili privezno mesto, morali plačevati t. i. priveznino oziroma stroške privezov.

Nadomestilo za vzdrževanje priobalnega območja začasnih privezov bo za plovila krajša od 4,5 metra znašalo letno 345,78 evrov, za plovila dolga do 6,5 metra 613,87 evrov, za ostale barke, ki ne presegajo dolžine 14,5 metra, pa bo razpon letnega nadomestila segal od 613,87 do 2.556,69 evrov.

Iz naslova vzdrževalnin si Okolje Piran prizadeva letno pridobiti približno 138.000 evrov. Z omenjeno vsoto bo podjetje krilo stroške odstranjevanja potopljenih in zapuščenih plovil, ki predstavljajo potencialen vir onesnaženja, postavitev ekoloških otokov, iznos odpadnega materiala ter druga vzdrževalna dela. Vrednost projekta ureditve Jernejevega kanala sicer znaša 980.000 evrov, skupaj z DDV-jem pa 1,2 milijona evrov. A je zasnovan tako, da bo samovzdržen in ne bo bremenil občinskega proračuna. "V prvi fazi se bo financiral iz vzdrževalnin uporabnikov oz. uzurpatorjev prostora, kasneje pa iz priveznin. Okolje Piran ima že posojilo v višini 625.000 evrov, potrebujemo le še razliko," je izpostavil direktor.

Ob mostovžu je predvidenih 280 priveznih mest za plovila dolžine do šest metrov, ki bodo prednostno podeljena lastnikom plovil s stalnim prebivališčem v piranski občini. Konec oktobra 2020 je bilo v Jernejevem kanalu sicer evidentiranih 243 plovil, od tega dve tretjini lastnikov predstavljajo domačini, ena tretjina pa jih nima stalnega prebivališča v piranski občini. Vsi, ki ne bodo izpolnjevali pogojev in jim privezno mesto ne bo podeljeno, bodo morali plovilo odstraniti.

Gašpar Gašpar Mišič

Mišič proti nevestnim uzurpatorjem

Mišič je bil ob tem predvsem kritičen do tistih lastnikov, ki so svoja plovila zanemarili in z njimi onesnaževali omenjeni kanal. "Osebno se bom zavzel, da ti lastniki ne bodo dobili novega priveza. Prednost bomo dali vestnim uporabnikom tega območja ali pa tistim, ki že dolga leta čakajo na privez v piranski občini," je bil jasen.

Informacije, da naj bi že 50 sedanjih uzurpatorjev zaradi visokih vzdrževalnin "pobegnilo", je komentiral tako: "Če se nekdo ustraši cene 350 evrov za privez za šest metrov dolgo barko, potem je prav, da gre stran. Plovila, ki so dolga 15 in več metrov, pa v to območje tako ali tako ne sodijo. Zavedati se moramo, da je to območje krajinskega parka, kjer je privilegij imeti privezano plovilo." Mišič je prepričan, da je treba jasno in na glas povedati: "Ste uzurpatorji tega prostora. Dajte se prilagoditi. Deset ali trideset let ste imeli tukaj zastonj privezano plovilo, dajte zdaj spoštovati naše pravice in pričakovanja, da uredimo naš kraj."

Mišič je zadovoljen, da so v Okolju z odlokom pridobili možnost, da lahko samo po treh dneh od oddaje obvestila o uzurpatorstvu na plovilo sami, a na stroške lastnika, plovilo odpeljejo v zbirni center na Dragonji. "To območje ne sme več predstavljati pokopališča za odslužena plovila," je jasen. 

Đenio Zadković

Župan Občine Piran Đenio Zadković je ob tem dodal, da bo okoli 1200 metrov dolga lesena promenada predstavljala dobrodošlo pridobitev zlasti za obiskovalce, saj bo nudila nadaljevanje pešpoti, ki vodi iz Portoroža prek Lucije in rta Seča do Krajinskega parka Sečoveljske soline. To bo hkrati tudi učna pot, saj bodo lahko sprehajalci ob njej opazovali številne zaščitene rastlinske in živalske vrste. Komunalno podjetje bo na tem območju v kratkem namestilo še klopce, kemična stranišča in pitnike za vodo.

Gradbeno dovoljenje za izgradnjo mostovža, ki bo od kopnega odmaknjen najmanj dva metra, pričakujejo do konca letošnjega leta. Za ureditev ceste, za kar je pristojna občina, pa morajo še pripraviti finančno konstrukcijo in zagotoviti dodatna sredstva, bodisi evropska bodisi državna, je pojasnil župan. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  22 .05. 2021 ob  08: 48
Kako neprijetno mora bit Dženjotu zraven ozurpatorja javnega denarja.....
Po končanem mandatu župana se mu obeta vsaj službica na komunalni. Vsaj.
Krivda za stanje je občina Piran,ker je v preteklosti to dopuščala.
Kanal Jernej je prodala marini tako so domačini izgubili pravico do privezov.
Upravljanje kanala Fazan naj prevzame občina.
V Piranu parkirajo na privezi jadrnice, ki služijo kot vikend.
Malo lepše je v Strunjanu. Tako bi moralo bit tudi na Seči. Naj to naredi park soline.
Uzuparorju javnega denarja pa se tu obeta posel.
Dočakali smo umik Fakina iz Agrarije, ki je tega pripeljal v Piran...........
Gabrijel |  21 .05. 2021 ob  08: 10
10
Samo forca naprej. Je bila ura da se to smetišče počisti. Počistite še s tisto hippijevsko nesnago pri Ribiču.
Rompibale |  21 .05. 2021 ob  07: 24
Bravo Đenio in bravo Gašpar! Samo tako naprej! Plačilo vzdrževalnine lahko bi bilo še dosti večje glede na to da koliko let so uzurpatorji degradirali to območje! Upam da boste spucali še smetišče pri Ribiču!
Piero Panin |  20 .05. 2021 ob  17: 33
Lahko bi bil vsaj eden proti..glih za statistiko,da vozimo tradicijo naprej,
Kaj zerjav ni nobenga motu?
Zdej bo treba placat....