MIROVNI FORUM V KOPRU: "Ta kraj je najboljši za začetek mirovnih pobud za Ukrajino"

Koper

Na Forumu 'Misliti mir', ki je potekal v Kopru v organizaciji Mirovnega inštituta, so razpravljali o možnostih za mir v Ukrajini in evropskem mirovnem gibanju. Ukrajinski mirovni aktivist Jurij Šeljaženko je v video nagovoru poudaril potrebo po nenasilnem upiranju militarizmu in vsem vojnam. "Obsojamo nasilje na obeh straneh, nasilje ne more prinesti miru," je poudaril eden najvidnejših ukrajinskih mirovnikov. 

Po besedah predstavnice ameriške nevladne organizacije Koalicija za mir v Ukrajini Marcy Winograd poteka v Ukrajini posredniška vojna med ZDA in Rusijo za prevlado, vojno pa so izzivale ZDA in NATO s provokacijami, ki trajajo že od leta 2014 z Natovo ekspanzijo in državnim udarom v Ukrajini leta 2014. "Vojna v Ukrajini je priprava na novo vojno ZDA proti Kitajski," je poudarila.

Po mnenju evropske poslanke Clare Daly "Ukrajina na bojišču ne more zmagati, mir se lahko doseže le s pogajanji". Opozorila je tudi na "motor vojne propagande" in napade na mirovna gibanja, "a sporočilo miru na koncu vedno zmaga", je zaključila svoj video nagovor ena najglasnejših evropskih kritikov vojne v Ukrajini in militarizacije.

Mirovni aktivisti iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške so v svojih nastopih poudarili, da je potrebno opozarjati na celovito predstavo o vzrokih vojne v Ukrajini in govoriti o miru.

"Prizadevanja za mir so trenutno moteča v vseh evropskih prestolnicah, a potrebno je vztrajati," je opozoril Aurelio Juri. Tudi Werner Winterstein je poudaril potrebo stalne razprave o miru: "Mir ne more biti stanje zamrznjene vojne, tako pojmovanje je potrebno spremeniti." 

Po besedah italijanskega mirovnika Alessandra Cappuzza je nasprotovanje vojni v Ukrajini "verjetno zadnja možnost za preprečitev 3. svetovne vojne"Goran Božičević pa je opozoril na pomen Istre kot regije, kjer so ljudje bili sposobni kljub pritiskom politike živeti mirno in v sožitju na obeh straneh meje tudi v času zaostrovanja krize v Piranskem zalivu. "Ta kraj je najboljši za začetek mirovnih pobud za Ukrajino," so bile besede, za katere ga je publika nagradila z aplavzom.

Med poslušalci razprave je bil tudi koprski župan Aleš Bržan. Na naše vprašanje, čemu lahko pripišemo njegovo udeležbo, pa je odgovoril: "Prav je, da slišimo argumente za mir in stališča mirovnih gibanj."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  19 .04. 2023 ob  11: 08
-1
Na indeksu najbolj koruptiranih drzav je takoj za Rusijo. Ukraina je bila z Bih, Albanijo in Bolgarijo veckrat na prvih mestih glede smrtonsti zaradi onesnazenega zraka.
Je drzava kjer so zahodni laboratoriji za testiranje zdravil. Drzava kjer je legalno ,da zenska daje v najem svoja rodila. Drzava kjer vsako mesto ima sirotisnico in to ne zaradi vojne.
Drek |  19 .04. 2023 ob  11: 07
-1
ista kot Rusija
Drek |  19 .04. 2023 ob  11: 07
-1
resnicno stanje demokracije
Drek |  19 .04. 2023 ob  11: 07
-1
svoboda medijev
Drek |  19 .04. 2023 ob  11: 06
-1
korupcija
Drek |  19 .04. 2023 ob  11: 06
-1
standard
Drek |  19 .04. 2023 ob  11: 06
-1
Ukrajina kot zivljenski
Drek |  19 .04. 2023 ob  11: 03
-1
Ukrajina je priznana neodvisna drzava, njena zastava plapola pred OZN, odrekla se je jedrskega orozja 91 in se odlocila za svojo pot. Tako kot njene sosede gleda na zahod kot ne na idealno ampak vsekakor boljso solucijo kot je Rusija.

Tudi Rusija je priznana neodvisna drzava in clanica ozn.
Drek |  19 .04. 2023 ob  11: 03
-1
Napisal ste, da bi sel z okupatorjem v pogajanja, ker Ukrajincem ni uspelo v 2/3 mesecih.

Biden je takoj na zacetku vojne rekel, da ni pogajanj z Rusijo in sledil je Zelenski ki je to z zakonom prepovedal
Drek |  19 .04. 2023 ob  11: 03
-1
Napisal ste, da bi Putina poslal v Haag, ce bi prej poslali ze Busha in Blaira. Torej, vi niste, da konca morilec Putin v Haagu? Ali ne priznavate medn sodisca za vojne zlocine, genocid, kulturocid in se kaj?

Amerika ne priznava Haaga in ko je Slovenjia pristopila k natu je morala podpisati Vilnuslko izjavo , kjer se zavezuje ,da ameriski vojaki ne bodo sojeni v Sloveniji za bilokaj bi storili , tudi vojne zlocine
 |  19 .04. 2023 ob  00: 39
Odgovor v Juriju,
Zal moram reci, da je Juri povsem izgubil kompas in najbrz tudi njegovi somisljeniki Mirovniki.
Bi rekla, da bo treba se kaj prebrati, pogledati rusko drzavno tv, ruske opozic medije
in druge vrhunske politicne analitike iz Gruzije, Turcije, Azerbejdzana, baltskih drzavic, kaksega Mosadovega vojaskega strokovnjaka s tremi faksi idr.
Minski dogovor je cista farsa, ki je noben normalen politik ne bi podpisal: predvidevala je ustanovitev drzav L in D, nekaj podobnega kot srpska Krajina na Hrvaskem vse v stilu, kjer je en Srb (beri Rus) tam je Srbija ( beri Rusija).
Po potrebi bi Rusija intervenirala pri zasciti.
Napisal ste, da bi Putina poslal v Haag, ce bi prej poslali ze Busha in Blaira. Torej, vi niste, da konca morilec Putin v Haagu? Ali ne priznavate medn sodisca za vojne zlocine, genocid, kulturocid in se kaj?
Napisal ste, da bi sel z okupatorjem v pogajanja, ker Ukrajincem ni uspelo v 2/3 mesecih.
Mogoce bi bilo pa boljse po vase, da Ukrajinci pokleknejo, prepustijo svojo domovino okupatorju in se mu opravicijo?
Ukrajina je priznana neodvisna drzava, njena zastava plapola pred OZN, odrekla se je jedrskega orozja 91 in se odlocila za svojo pot. Tako kot njene sosede gleda na zahod kot ne na idealno ampak vsekakor boljso solucijo kot je Rusija. Zal je potrebno napisati: kjer stopi Rus, tam je puscava, stagnacija, propad in vsesplosno nazadovanje.
Ob prvi priloznosti je ves vzhod pobegnil od Rusov, danes so prosperitetne drzave, gospodarsko uspesne tako, da se smatra vzhod Evrope tisti, ki bo vlekel dalje, ki ima potencial in se zeljo, da se dokaze. Skoraj dva mio Poljskov se je vrnilo iz zahodne Evrope domov, kjer so zanje boljsi pogoji, stimulativna davcna politika in pogoji za zagon podjetij.
Le zakaj vsi ruski oligarhi zivijo na Zahodu, njihovi otroci sploh ne vedo kaj se dogaja v Rusiji, imajo dvorce in jahte okoli Garde, Coma, v Svici, Franciji, Spaniji, cele londonske cetrti so povsem ruske?
Napisal ste, da moramo ustreci tovarisu majorju KGB, da ne pritisne na rdeci gumb. O popuscanju norcu smo brali, kako je dvolicen zahod zrtvoval Sudete a je kaplar prisel skozi Slavolok zmage in nasul bombe na London.
Tokrat je Zahod na vaso zalost bolj enoten in ce imamo kaksno zrno soli v glavi razumemo, da Ukrajinci branijo Evropo pred barbari, pred podivjano hordo, ki grozi, da bodo prisli do Washingtona.
Rusija ni v nobenem primeru nasa opcija, zivimo popolnoma drugace, lahko izrazimo svoje mnenje in ne koncamo zato v zaporu za 20 let. Imamo druge vrednote in ni potrebno, da nam tu nekdo prodaja Rusijo, ki je mimogrede izjemno bogata, pa kljub temu sramotno nizek BDP, brez cest, v polovici sol brez vode in sanitarij v stavbi, v samem centru Petera brez vode ze trideset let (ja, g Juri kar poglejte si kaksen prispevek in to iz drzavne tv)...
Menim, da ste tokrat usekal mimo ali pa vas je Mirovni in ekipica, ki tam prodaja meglo nategnila v stilu: pa ljudi smo, sve cemo se dogovoriti ali pa ko nas, bre, zavadi...
Zvitalisica |  18 .04. 2023 ob  23: 04
Stiv Rivs, odlicno! G Juri meni, da smo boječke, ki se skrivajo za nickname-i.
Tudi sam menim, da je bolje tako, da nas kdo ne pricaka v temi, da pademo skozi okno ali se kaj drugega. Vazno je, da smo vsi spodaj kulturno in brez zaljivk povedali svoje mnenje. Da tezko prenesem tako izkrivljanje dejanske situacije ex zupana in njegovih prijateljev iz MI, je pa tudi res.
1