MINISTRSTVO ZA OBRAMBO RAZKRILO OSEBNE PODATKE NOVINARJEV? Sprožen bo inšpekcijski postopek

Slovenija

Informacijski pooblaščenec bo uvedel inšpekcijski postopek, saj je eden od portalov objavil elektronske naslove novinarjev, ki so pošiljali določena vprašanja na ministrstvo za obrambo. Kot navajajo pri pooblaščencu, gre pri tem za obdelavo osebnih podatkov po splošni uredbi o varstvu podatkov, poroča spletni Večer.

Novinarji Svet24, POP TV in Večera so namreč v torek na ministrstvo za obrambo poslali vprašanja glede udeležbe ministra Mateja Tonina na vrhu zavezništva Nato v Bruslju. Novinarska vprašanja je z namenom diskreditacije in namigovanja na usklajeno delovanje medijev danes objavil Bojan Požar na svojem portalu, navajajo v Društvu novinarjev Slovenije, kjer so ogorčeni nad dejstvom, da so uslužbenci Morsa ne le vsebino novinarskih vprašanj, ampak tudi posnetek zaslona z elektronskimi naslovi posredovali portalu.

V društvu novinarjev sicer menijo, da "gre za zlorabo poslanih vprašanj z namenom poskusa diskvalifikacije novinarjev in medijev, ki so jih poslali". Po njihovem mnenju gre za naklepno dejanje, vprašanja pa da so bila posredovana zato, da bi Požar na podlagi njihove vsebine izpeljal sklep, da gre za usklajeno akcijo novinarjev in jih s tem poskušal diskreditirati. Od Morsa pa zahtevajo, da sproži notranji nadzor in ugotovi, kdo je novinarska vprašanja posredoval.

V službi za strateško komuniciranje ministrstva za obrambo (Mors) zatrjujejo, da nimajo nič s pošiljanjem novinarskih vprašanj, vključno z elektronskimi naslovi novinarjev, enemu od spletnih portalov. Kdo je to storil, ne vedo.

Pojasnili so, da so kot vselej odgovore na ta vprašanja pripravili po ustaljenem postopku. Tako so vprašanja razposlali pristojnim za pripravo odgovorov. Po pridobitvi predlogov za odgovore so za vsakega novinarja posebej pripravili končni odgovor ministrstva in ga še isti dan odposlali novinarjem, ki so o zadevi spraševali.

Na vprašanje, ali bo sprožen notranji nadzor, pa so odgovorili, da če bo v zvezi s tem sprožen kakšen postopek, bodo na razpolago z vsemi informacijami in dokumentacijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  17 .06. 2021 ob  10: 19
Od kdaj je službeni email zaseben podatek?
kokodek |  17 .06. 2021 ob  07: 25
vsepovsod so nameščeni sds in nsi pokvarjeni kadri
vseved |  16 .06. 2021 ob  17: 20
Kdo ga je nabil ministrantu?