MINISTRSTVO ZA INFRASTRUKTURO O POMORSKI PILOTAŽI: "Ustavno sodišče je sprejelo pomembno odločitev"

Koper

Ministrstvo za infrastrukturo je odločitev ustavnega sodišča, da del uredbe glede izvajanja pomorske pilotaže ni v neskladju z ustavo, označilo kot pomembno. "To potrjuje pravilnost odločitve ministrstva iz leta 2019, da se pomorsko pilotažo preoblikuje v javno gospodarsko družbo," so zapisali v današnjem odzivu.

Ustavno sodišče je v torek sporočilo odločitev, da člena uredbe o obliki in načinu izvajanja gospodarske javne službe pomorske pilotaže nista v neskladju z ustavo. Pobudo družbe Piloti Koper za presojo nekaterih drugih členov uredbe je sodišče medtem zavrglo.

Na infrastrukturnem ministrstvu so danes spomnili, da je preoblikovanje sistema zagotavljanja pomorske pilotaže v letu 2019 povzročilo kar nekaj polemik, predvsem s strani tedanjega zasebnega izvajalca te dejavnosti, ki bistveno vpliva na delovanje koprskega pristanišča, medtem ko je bila strokovna javnost enotna, da je treba to področje bistveno preoblikovati.

Konec leta 2018 je takratni izvajalec pomorske pilotaže obvestil Upravo RS za pomorstvo, da sta od sedmih pomorskih pilotov trenutno na razpolago samo dva ter da posledično ni zagotovljeno nemoteno izvajanje pomorske pilotaže v koprskem tovornem pristanišču. Kot pravijo na ministrstvu, je bilo potrebno veliko naporov in iskanja začasnih rešitev, da je bilo zagotovljeno nemoteno delovanje pristanišča.

Zagotavljanje pomorske pilotaže in s tem varnost plovbe sta bila ponovno ogrožena, ko so zaposleni v podjetju, ki se je ukvarjalo s pilotažo in zaposlovalo vse pomorske pilote, pričeli opozarjati na neustrezne delovne razmere ter groziti s stavko zaradi nevzdržnih razmer znotraj podjetja, so navedli.

Ministrstvo za infrastrukturo je o ogroženosti izvajanja pomorske pilotaže v koprskem tovornem pristanišču seznanilo vlado, ki je na predlog ministrstva sprejela sklep, s katerim je podprla rešitev zagotavljanja pomorske pilotaže v okviru gospodarske javne službe v obliki javnega podjetja.

Po dolgotrajnem usklajevanju, tako na ministrstvu, je bila februarja 2020 sprejeta uredba o obliki in načinu izvajanja gospodarske javne službe pomorske pilotaže, ki se je začela uporabljati 10. maja 2020 z ustanovitvijo javnega podjetja. Njegova ustanoviteljica je država, upravljavec pa Slovenski državni holding (SDH). SDH je nato ustanovil podjetje Kopp izobraževanje, ki je maja 2020 prevzelo pomorsko pilotažo v koprskem pristanišču, ki jo je do tedaj in od leta 1996 opravljala družba Piloti Koper.

Družba Piloti Koper se je zato obrnila na ustavno sodišče. Trdila, da je uredba protiustavna tudi zaradi nezakonitega postopka njenega sprejetja, saj jo je sprejela vlada, ki je bila v odstopu. Menila je, da pomorski zakonik daje zgolj podlago, da vlada omeji število izvajalcev, ne pa tudi podlage za podelitev izključne pravice enemu izvajalcu. Vlada je tako po njihovem podelila zakonski monopol javnemu podjetju.

Ustavno sodišče je predlog, da se do dokončne odločitve zadrži izvrševanje uredbe zavrnilo že maja 2020, po skoraj treh letih pa je odločilo, da uredba ni v neskladju z ustavo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija