MINISTRICA V IZOLSKI BOLNIŠNICI: Beseda je tekla o stavki in o novi naložbi

Izola

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je danes v Splošni bolnišnici Izola pogovarjala o zagotavljanju neprekinjenega zdravstvenega varstva med stavko zdravnikov, pa tudi o sofinanciranju prenove centralnega operacijskega bloka. O vrednosti naložbe danes niso govorili, v preteklosti pa so omenjali 20 milijonov evrov.

Kot je ministrica povedala novinarjem po obisku v izolski bolnišnici, so na sestanku z vodstvom bolnišnice govorili o izzivih bolnišnice, med katerimi je prenova centralnega operacijskega bloka.

Po besedah direktorja bolnišnice Radivoja Nardina je ministrstvo za zdravje vedno korektno podpiralo prizadevanja vodstva za naložbe v razvoj bolnišnice, sedanja ministrica pa ta prizadevanja izredno podpira. "Mislim, da je lahko videla, da v Sloveniji zdravstvo ni tako slabo, kot se prikazuje, in je v bistveno boljšem stanju, kot mogoče kdo želi opisati," je izjavil.

Nardin meni, da je prišel čas za obnovitev centralnega operacijskega bloka in intenzivne nege. Kot je dejal, se zahvaljuje ministrstvu za zdravje, da jim je prisluhnilo in bo pomagalo pri investiciji.

"Mislim, da bo levji delež prevzela država, ker Splošna bolnišnica Izola ima tudi druge izzive, in prav je, da določenih izzivov zaradi te investicije ne zamrzne," je odgovoril na vprašanje o deležu sofinanciranja. Glede vrednosti investicije je poudaril, da ne želi špekulirati in da bo več znano po koncu poletja, ko bodo na ministrstvu pripravili finančne načrte. Lani je Nardin ob predstavitvi svoje kandidature za nov direktorski mandat navedel, da bi bila naložba okvirno vredna okrog 20 milijonov evrov.

Med večjimi izzivi je Nardin omenil še ustanovitev tretje medicinske fakultete, ki bi delovala v okviru Univerze na Primorskem. Kot je dejal, želi bolnišnica pri tem pomagati, a je poudaril, da bo do ustanovitve minilo še dolgo časa.

Z ministrico so govorili tudi o interpretaciji nekaterih ukrepov, ki jih je za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva v času zdravniške stavke sprejelo ministrstvo, oziroma o tem, kako bi najbolje uresničili vse ukrepe, ki jih je ministrstvo zapisalo v uredbo.

S predstojniki oddelkov se je Prevolnik Rupel pogovorila, kako so organizirali delo v času stavke, katere možnosti so izkoristili in kako bodo organizirali neprekinjeno zdravstveno varstvo do konca marca in naprej, je dodala. Vsebine dogovorov ni pojasnila. Kot je še dejala Prevolnik Rupel, je vesela, da so ji zagotovili, da je vzdušje v timu dobro in da je skrb za bolnike taka, kot mora biti.

Glede zdravniške stavke si direktor bolnišnice želi, da bi bilo poročanje medijev čim bolj umirjeno, saj meni, da so tudi zaradi medijev bolniki "kar precej iritirani". "Ne bi rad, da bi še tistih nekaj zanesenjakov, ki smo tukaj, izgubilo upanje," je pojasnil.

Strokovni direktor izolske bolnišnice Tomaž Gantar je izrazil željo, da se razmere v zvezi s stavko čim prej umirijo, predvsem zaradi pacientov, ki se soočajo s težavami, čeprav v bolnišnici opravijo veliko dela. Po njegovih trditvah sicer za zdaj večjih težav ni. Zasedenost bolnišnice je po njegovih besedah tudi v času stavke enaka kot običajno. Možnost za težave vidi v času poletnih dopustov, do katerih imajo zaposleni v vsakem primeru pravico.

V izolski bolnišnici je sicer soglasja za nadurno delo umaknilo 71 zdravnikov. Po Gantarjevih besedah to ne sega preko polovice vseh zdravnikov.

Ministrica za zdravje je popoldne obiskala še Ortopedsko bolnišnico Valdoltra in Univerzo na Primorskem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija