MINISTRICA MATEJA ČALUŠIĆ: Stanje v kmetijstvu je trenutno "nekoliko neprijetno"

Slovenija

Po besedah ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateje Čalušić, ki je danes na obisku v Pomurju, je trenutno stanje v kmetijstvu "nekoliko neprijetno", a verjame, da bodo uspeli strniti moči za razvoj in skupno prihodnost.

 

Svoj prvi uradni obisk v Pomurju je ministrica Mateja Čalušić začela z nagovorom na konferenci o skupni kmetijski politiki v EU v letih 2023-2027 v okviru evropskega projekta "Zdravje v naših rokah". Z novim strateškim načrtom kmetijstva so po njenih besedah vsi že imeli nekaj izzivov, prav tako z akcijskim terminskim načrtom novega programskega obdobja, ki se sprejema te dni. Izrazila je željo, da bi v teh načrtih vsi tvorno sodelovali s svojimi prispevki, saj prav teren pozna pravo problematiko.

"Strateški načrt je okvir, ki nas usmerja, ki določa, v kakšnem odnosu bomo kot družba in kot kmetijski sektor delovali družbeno odgovorno in skupno prispevali k boljšemu jutri, kar se tiče prehranske varnosti," je dejala.

Opozorila je, da nas vse čaka tudi velik korak k soočanju s podnebnimi izzivi. "Moramo se začeti o tem pogovarjati in se tvorno skozi dialog pripraviti na težke korake, ki so bili potrebni že včeraj," je dejala.

V kmetijstvu opozarjajo na velike težave, na terenu se čuti veliko nezadovoljstvo. Zato je treba po besedah ministrice ugotoviti, kaj v družbi delamo narobe, da kmetijstvo ni več vzdržna panoga za dostojno preživetje. "S tem se bom kot ministrica za kmetijstvo najpogosteje ukvarjala, z vprašanjem, kaj moramo še narediti in izboljšati. Ob tem, da smo nekje vmes izgubili odnos s stroko, ki je zelo dobra in jo bomo morali vključiti, da pride do zdrave in varne hrane," je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  28 .02. 2024 ob  14: 13
11
Poveri noi e anche nostri fioi abbastanza!