MINISTRI ZA ZDRAVJE EU, S POKLUKARJEM NA ČELU: Med glavnimi temami srečanja omikron in cepljenje otrok

Svet

Ministri za zdravje EU bodo na današnjem srečanju v Bruslju razpravljali o aktualnem stanju pri spoprijemanju s pandemijo covida-19, predvsem v luči naraščanja okužb z novim koronavirusom in širjenja najnovejše različice omikron. Govorili bodo tudi o cepljenju proti covidu-19 in poživitvenem odmerku ter o krepitvi evropske zdravstvene unije.

Te dni zlasti vzbuja skrb širjenje nove različice omikron, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki, razširila pa se je tudi v Evropo. Doslej so jo potrdili v 17 državah EU in Evropskega gospodarskega prostora. Ministri bodo izmenjali informacije o sprejetih ukrepih v posameznih članicah za zajezitev širjenja te različice.

V razpravi se bodo osredotočili tudi na cepljenje proti covidu-19, predvsem na vprašanje poživitvenega odmerka in na cepljenje otrok, ki naj bi v nekaterih članicah steklo kmalu.

Ministri se bodo seznanili tudi z napredkom na področju krepitve evropske zdravstvene unije, ki je tudi prednostna naloga slovenskega predsedstva Sveta EU na področju zdravja. V imenu predsedujoče Slovenije bo zasedanje sveta vodil minister za zdravje Janez Poklukar.

Po pričakovanjih naj bi sprejeli sklepe o krepitvi evropske zdravstvene unije, ki vključujejo izvajanje inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme, izboljšanje dostopnosti in razpoložljivosti zdravil, boj proti raku in vlogo EU na področju zdravja na svetovni ravni.

Evropska komisija bo ministre med drugim seznanila s stanjem evropske strategije za zdravila, skupaj s slovenskim predsedstvom pa bosta poročala tudi o evropskem načrtu za boj proti raku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .12. 2021 ob  13: 56
@manemebasat, koga boš pokončal ministra, predsednika vlade, ?
manemebasat |  07 .12. 2021 ob  13: 43
-2
Tisti, ki se dotakne mojega otroka JE MRTEV! In nato se tisti, ki so sprejeli to odlocitev!
vseved |  07 .12. 2021 ob  08: 36
Upam, da bodo našli toliko pameti in zdravega razuma in pustili otroke pri miru .