MINISTER ZA OKOLJE DANES OD BRKINOV DO KOPRA: Sestankoval bo o oskrbi Slovenske Istre z vodo

Koper

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan bo danes obiskal park Škocjanske jame, Kozino in Koper. S predstavniki lokalnih skupnosti se bo pogovarjal o možnih prihodnjih vodnih virih za slovensko Istro, kjer bodo v prihodnjih dneh morda prisiljeni zapreti vodovodne pipe.

Minister si bo med potjo na pogovore v Brkinih ogledal sotočje potokov Suhorica in Padež. Pred dvema letoma je ministrstvo za okolje in prostor ocenilo, da bi bila ureditev akumulacijskega jezera na tem mestu najprimernejša rešitev težav za oskrbo Istre in Krasa s pitno vodo.

V Matavunu se bo minister sestal s predstavnikom civilne iniciative Ohranimo Brkine Mariom Benkočem in direktorjem Parka Škocjanske jame Stojanom Ščuko. Civilna iniciativa nasprotuje zajezitvi potokov. V parku se bojijo, da bi se zaradi tega zmanjšal pretok vode skozi jame.

Na Kozini se bo Brežan srečal z župani občin Komen, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina in Miren-Kostanjevica ter direktorjem Kraškega vodovoda. Več občinskih svetov v omenjenih krajih je sprejelo sklepe proti zajezitvi Suhorice in Padeža.

V Kopru bodo medtem ministra sprejeli župani Pirana, Izole, Kopra in Ankarana ter direktor Rižanskega vodovoda. V slovenski Istri v teh dneh veljajo stroge omejitve uporabe pitne vode. Dogovarjanje o dodatnem viru pa traja že več kot 30 let.

BONUS VIDEO: Sončna očala za 10 evrov ali za več 100 evrov?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tomaž |  21 .07. 2022 ob  14: 25
No, končno so začeli sestankovati. Zdaj bo vse rešeno.
Pravzaprav sestankujejo, včasih pogosteje, včasih poredkoma, že 60 let, uspehe tega pa vidimo. Vsak čas bomo popolnoma brez vode.
kokodek |  20 .07. 2022 ob  16: 34
koliko let si bodo ogledovali in nič naredili....
cazzimperio  |  19 .07. 2022 ob  11: 05
Ko pride minister naj pripelje tudi vodo s seboj.
Naj si sam pijačo plača
Prognostik |  19 .07. 2022 ob  10: 24
Zanimivo, da nam vode zmanjkuje. Ko pe je vode dovolj, plačujemo najdražje polžnice v Sloveniji.
Drek |  19 .07. 2022 ob  10: 22
Turisticni obrati in hoteli bodo tudi imeli redukcijo?
Martin Kacur |  19 .07. 2022 ob  10: 15
upam da je prišel s cisterno.
Ta ni pravi za rešit problem vode na obali. Nima vikenda pri nas.