Minister Jakič danes v Pentagonu

Minister za obrambo Roman Jakič bo danes v Pentagonu s srečanjem z ameriškim kolegom Chuckom Haglom sklenil obisk v ZDA, ki ga je začel v ponedeljek na sedežu ZN v New Yorku, nadaljeval pa v torek v State Departmentu in ameriškem senatu.

Minister bo najprej zjutraj položil venec pred grob neznanega junaka na pokopališču Arlington, nato pa se bo odpravil v Pentagon. S Haglom bosta govorila o nadaljnjem razvoju sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju, kot je sodelovanje oboroženih sil obeh držav v mednarodnih operacijah in na misijah, tudi o morebitnem nadaljnjem sodelovanju po letu 2014 v Afganistanu.

Jakič pričakuje, da bo v Pentagonu izvedel kaj več podrobnosti glede misije Isaf po letu 2014, Hagla pa bo verjetno zanimalo mnenje Slovenije o Zahodnem Balkanu. Slovenija tako kot vse države zmanjšuje število svojih vojakov v Afganistanu, kjer bo do konca leta 2014 potekla misija Isaf, iščejo pa nadaljnje oblike sodelovanja in pomoči pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti države.

Jakič namerava Haglu izraziti interes Slovenije za nadaljnjo širitev zveze Nato, predvsem na Črno goro in Makedonijo, ko bo rešen spor glede imena te države z Grčijo.

Sogovornika se bosta predvidoma dotaknila tudi vpliva zaostrenih finančnih razmer na obrambne izdatke. Izmenjala bosta stališča o aktivnem vključevanju držav v Natovo pobudo Pametne obrambe (Smart Defence) in pobudo EU za združevanje in souporabo zmogljivosti (Pooling & Sharing) ter druge podobne projekte na regionalni ravni.

Po pogovorih v Pentagonu se bo Jakič na delovnem kosilu sestal z vodjo Urada nacionalne garde, generalom Frankom Grassom. Med drugim bo beseda tekla o 20. obletnici sodelovanja Slovenske vojske in Nacionalne garde Kolorada. Pred vrnitvijo v Slovenijo se bo Jakič sestal še z republikanskim kongresnikom Michaelom Turnerjem.

V ponedeljek srečanje t Ban Ki Moonom

Jakič je v ponedeljek na sedežu ZN v New Yorku govoril z generalnim sekretarjem Banom Ki Moonom in mu ponudil sodelovanje slovenske vojaške ladje Triglav pri operacijah misije ZN v Libanonu (Unifil).

V torek je v Washingtonu sodeloval na razpravi o naslednjih korakih pri evro-atlantskem varnostnem povezovanju, nato pa je obiskal State Department, kjer ga je sprejela pomočnica državnega sekretarja Johna Kerryja za Evropo in Evrazijo Victoria Nuland. Sledilo je srečanje z demokratskim senatorjem slovenskega rodu iz Iowe Tomom Harkinom.