MINISTER HAN PRED STAVKO V HOTELIH BERNARDIN: "Ni zaman reklo, da smo turizem ljudje"

Piran

Če bodo hotela turistična podjetja ohraniti obstoječe in privabiti nove ljudi, je nujno, da jih nagradijo s spoštovanjem, primernimi delovnimi pogoji, socialno varnostjo in poštenim plačilom, je pred stavko v Hotelih Bernardin ocenil gospodarski minister Matjaž Han. Ni zaman reklo, da smo turizem ljudje, je dejal in obe strani pozval k dialogu.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je v današnjem sporočilu za javnost izpostavil pomen dobrih delovnih pogojev za zaposlene v turizmu, ki predstavljajo temelj prihodnjega razvoja slovenskega turizma.

"Kot minister za gospodarstvo, turizem in šport menim, da ima odločitev v podjetju Sava Turizem, da prenese sobarice k zunanjemu izvajalcu, napačno sporočilo. Za slovenski turizem je vitalnega pomena, da imamo uspešna turistična podjetja z dobrimi delovnimi pogoji za zaposlene, ki bodo zato bolj prizadevno in kakovostno opravljali svoje delo," je podčrtal.

V skladu s pravili o korporativnem upravljanju družb v državni lasti nima pristojnosti pri tem vprašanju, je spomnil, lahko pa na načelni ravni opozori na pojave, "ki po mojem mnenju ne vodijo v pravo smer".

"Obe strani, tako družbo Sava Turizem kot sindikat, pozivam k socialnemu dialogu in iskanju ustreznega dogovora, ki bo zagotavljal dobre delovne pogoje za zaposlene in obenem ne poslabšal poslovne uspešnosti podjetja," je sklenil.

Zaposleni v Hotelih Bernardin, med njimi predvsem sobarice, želijo s stavko med drugim doseči preklic načrtovanega prenosa sobaric na zunanje izvajalce, odpravo plačnih nesorazmerij, takojšnjo uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo (10,3 odstotka), sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, dvig povračila stroškov prevoza na delo na 21 centov na kilometer ter polno nadomestilo plače za čas trajanja stavke.

O svojem nasprotovanju prenosu sobaric so obvestili tudi vlado in Slovenski državni holding (SDH), saj je Sava Turizem v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek SDH in Kapitalske družbe država, a so "razočarani nad neodzivnostjo".

V SDH so v zvezi s prenašanjem sobaric danes pojasnili, da v skladu s svojimi pristojnostmi "redno in pozorno" spremljajo poslovanje v družbah s kapitalsko naložbo države. "Odločitve o zunanjih najemnih storitev so v pristojnosti poslovodstev družb, SDH kot lastnik pa nanje ne sme vplivati," so izpostavili.

Sindikat delavcev Save Turizma, ki je stavko napovedal, sicer nadaljuje pogajanja z vodstvom družbe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  28 .02. 2023 ob  09: 08
Han ti si največji bedak v tej vladi ! Pojdi lizat ritko svojemu šefu. Wozo