Minister Čufer o mednarodni pomoči zaenkrat še ne razmišlja

Trenutno še ni potrebe, da bi razmišljali o prošnji za mednarodno pomoč, se je minister za finance Uroš Čufer odzval na poziv predsednika stranke SDS Janeza Janše, naj vlada zaprosi za mednarodno finančno pomoč. Minister meni, da je proračun ustrezno naravnan, ob rezultatih stresnih testov bank pa bodo pripravili postopek za financiranje sanacije.

"Trenutno še ni potrebe, da bi o tem razmišljali. Naredili bomo vse, kar je potrebno, da naredimo proračun, kot mora biti, da je ustrezno naravnan - takšen mislim, da je. In da ko dobimo rezultate bank, naredimo postopek, kako to tudi sfinancirati," je na novinarski konferenci po seji vlade danes v Ljubljani na novinarsko vprašanje odgovoril Čufer.

Rezultate stresnih testov bank pričakuje konec novembra. Takrat se bo videlo, koliko denarja bo morala država zagotoviti za sanacijo bank.

Vlada je danes sicer sprejela predlog proračuna, ki predvideva 8,6 milijarde evrov prihodkov in 9,6 milijarde evrov prihodkov. Proračunski primanjkljaj bi tako znašal eno milijardo evrov oz. 2,9 odstotka BDP.

Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša je danes ocenil, da se je država s proračunom za prihodnji dve leti dokončno poslovila od ambicije, da se sama izkoplje iz krize, zato vladi svetuje, naj mednarodne institucije zaprosi za pomoč. Z odlašanjem bo cena vsak dan višja, pogoji za Slovenijo pa ostrejši, je opozoril.