MINISTER APELIRA NA ODRASLE: "Pomembno je, da se izogibamo vsakršnim paničnim reakcijam"

Kronika

Tveganja pojavov ekstremnega nasilja v slovenskih šolah so majhna, vendarle pa je treba vsako grožnjo obravnavati z največjo mero resnosti, je izpostavil minister za izobraževanje Darjo Felda ob previdnostnih ukrepih šol po objavi spletnega komentarja z grožnjo napada. Svetuje umirjen pristop ter pogovor med policijo, šolo, starši in otroki.

Ravnatelji šol so ministrstvo v ponedeljek obvestili o pozivu policije k previdnostnim ukrepom zaradi objave spletnega komentarja, v katerem naj bi bila izražena grožnja z napadom na eni od slovenskih šol. Po pridobitvi celovite informacije policije, so šolam poslali okrožnico z nekaterimi nasveti in nekaj iztočnicami, ki so lahko v pomoč tako pedagogom kot staršem za premostitev nastale situacije, je na današnji novinarski konferenci dejal minister Felda.

"V teh dneh pomembno predvsem to, da med sabo komuniciramo, oziroma da smo pozorni na morebitne stiske in strahove," je dejal minister. Po njegovih besedah je tudi ključno, "da odrasli k zadevi pristopimo konstruktivno, razumno in umirjeno, oziroma se izogibamo vsakršnim paničnim reakcijam, ki bi pri otrocih in mladostnikih morda na ta način poglobile stiske", je dejal Felda.

Darjo Felda

Na pomisleke staršev, ki zaradi strahu razmišljajo celo o tem, da v sredo otrok ne bi poslali v šolo, pa Felda svetuje, naj se pogovorijo z učitelji ali pa z vodstvom šol, da se prepričajo o varnosti otroka v šoli. Absolutne varnosti sicer nikoli ni, je priznal, a ob tem znova izpostavil oceno policije, da je tveganje izrazito majhno.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje sicer ves čas sodelujejo s pristojnimi institucijami, ki delujejo na področju zgodnjega odkrivanja in prepoznavanja različnih vrst nasilja, prav tako pa v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo ves čas posodabljajo protokole za ravnanje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ob zaznavi ali pa grožnji medvrstniškega nasilja, ki so izdelani v sodelovanju s policijo. Pri tem pa je po ministrovih besedah eden pomembnejših vidikov ustvarjanja varnega učnega okolja tudi spodbujanje k strpni komunikaciji.

"Naš skupni cilj ostaja, da vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih vedno zagotavljamo občutek varnosti. Ta je osnovni pogoj za normalno delujoče vzgojno-izobraževalno okolje," je dejal Felda.

Na nekaterih šolah bo v prihodnjih dneh prisoten varnostnik, vhodi pa bodo med poukom zaklenjeni. Minister je ob tem dejal, da se lahko ravnatelji šol samostojno odločijo, da bodo izvedli določene protokole, denimo zagotovijo dodatno varnost. "Priporočamo pa vsekakor, da to delajo vedno v sodelovanju s policijo," je poudaril.

Po streljanju na eni od finskih osnovnih šol se je namreč na enem od slovenskih javno dostopnih medijev prejšnji teden pojavil komentar z grožnjo o podobnem dogodku v Sloveniji. Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Stojan Belšak je v ponedeljek v izjavi za medije dejal, da se zdi dogodek policiji malo verjeten, a so slovenske šole vseeno pozvali k povečanju samozaščitnega ravnanja in k pozornosti, če bi kdorkoli opazil kaj nenavadnega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija