MINIL NI NITI EN MESEC, PA JE ŽE ODSTOPIL: Ministrstvo za pravosodje ostalo brez državnega sekretarja

Slovenija

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Anže Erbežnik je manj kot mesec dni po imenovanju odstopil, so na ministrstvu za pravosodje za STA potrdili poročanje medijev. Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je za STA navedel, da "imata z Erbežnikom različne poglede glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja, zato je ta odstopil".

Erbežnik je na ministrstvu spadal v del ožje ekipe ministra Marjana Dikaučiča, ki je nasledil Lilijano Kozlovič po tistem, ko je ta odstopila zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Evropske institucije so od Slovenije zahtevale čimprejšnje imenovanje, premier Janez Janša pa je nedavno v evropskem parlamentu povedal, da bo vlada postopek končala do jeseni. Ali je Erbežnikov odstop povezan z nadaljevanjem zapletov pri imenovanju tožilcev, za zdaj ni jasno, poroča portal 24ur.

Erbežnika je sicer predsednik republike Borut Pahor v drugem postopku imenovanja predlagal za ustavnega sodnika, vendar ga državni zbor ni potrdil. Prejel je 44 glasov. DZ je sicer zavrnil že tri kandidate za ustavnega sodnika. V prvem krogu Andraža Terška, ki je v DZ prejel 42 glasov, v tretjem postopku pa Janeza Kranjca, ki mu je zmanjkal en glas.

V ponedeljek je tudi Državnotožilski svet vlado pozval, naj o predlogih za imenovanje državnih tožilcev odloči v najkrajšem možnem času. Predsednica sveta Tamara Gregorčič je opozorila, da vlada zadržuje tudi odločanje o imenovanjih nekaterih državnih tožilcev. S tem po njenih besedah dodatno zaostruje kadrovsko problematiko na tožilstvih, zaradi česar imajo ta težave pri delovanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  20 .07. 2021 ob  13: 55
debilokratizacija v polnem razmahu: ne rabimo tožilcev,da bo oblast lahko nemoteno kradla in ne rabimo STA, ker bi verjetno poročala o kradljivi oblasti. Amen.