MILIJONI JAVNIH SREDSTEV V BISTVU ZA FONDO? Občinski svetniki potrdili projekt; v Civilni iniciativi so "besni"

Piran

Saga glede ribiškega pristanišča v Seči se, kot kaže, nadaljuje. Piranski občinski svet je na torkovi seji potrdil novelacijo investicijskega programa za ribiško pristanišče Seča. Investicija je vredna 4,2 milijona evrov, del denarja naj bi pridobili iz evropskih sredstev. Glasovanje je bilo tesno, nekateri svetniki so napovedali, da bodo odgovore o investiciji iskali na pristojnem ministrstvu.

Kot so uvodoma spomnili na včerajšnji seji, je območje ribiškega pristanišča neurejeno, na Občini pa verjamejo da bodo z začetkom urejanja le-tega, začeli tudi z urejanjem Jernejevega kanala in širšega območja. Gre za degradirano območje, obala je posedana in se sesuva v morje, prav tako pa imajo plovila velike težave pri vplutju in pri pristajanju pri plimi, saj je celotno območje ob visoki plimi poplavljeno za približno en meter. Na občini navajajo, da želijo ob tem tudi ribičem (školjkarjem, ribogojcem) omogočiti njihovo dejavnost, od katere so odvisni.

Po dolgi in burni razpravi so svetniki novelacijo potrdili z 11 glasovi za, desetimi proti in dvema vzdržanima. Nasprotniki investicije so v razpravi spraševali, komu bo ta namenjena, nekateri so opozarjali na morebitno predimenzioniranje projekta in neizpolnjeno obljubo o javni razgrnitvi, ki je nato ni bilo.

Predstavniki občine so na včerajšnji seji zatrjevali, da so se o projektu pogovarjali s Civilno iniciativo Seča, pri čemer naj bi upoštevali tudi njihove predloge. Kot kaže, pa temu ni tako. V Civilni iniciativi so dan pred sejo objavili zapis na Facebooku, v katerem jasno izražajo ogorčenost nad predlagano novelacijo investicijskega programa za Ribiško pristanišče Seča ter predmetni projekt, kateremu tudi nadalje ostro nasprotujejo. Še bolj ogorčeni pa so nad trditvijo, da je občina upoštevala predloge CI.

Občinski svetniki opozarjajo: Projekt ni usklajen s Civilno iniciativo Seča

Na to so včeraj opozorili tudi nekateri občinski svetniki. Kristijan Cerovac z Gibanja za občino Piran (GZOP) je izrazil nestrinjanje s projektom, izpostavil pa je tudi, da projekt ni usklajen z omenjeno civilno iniciativo.

Meira Hot

Občinska svetnica Meira Hot (SD) je uvodoma opozorila na odsotnost župana, ki je načeloma dolžan voditi seje v skladu s poslovnikom, v primeru, da za to pooblasti podžupana pa se mora seje kljub temu udeležiti. To je namreč, po besedah Hotove, že druga seja na kateri je župan odsoten.

Kot je nadaljevala, je "ključno vprašanje smotrnost porabe proračunskih občinskih sredstev". Občina Piran bo namreč prispevala skoraj dva milijona evrov, kot zaskrbljujoče pa je izpostavila tudi, da projekt ni usklajen s civilno iniciativo. "Za koga mi to delamo," je spraševala Hotova, postavila pa je tudi vprašanje, ali je ta investicija sploh še smiselna.

Občinski svetnik Davorin Petaros (GZOP) je izrazil ogorčenost nad dokumentom, ki ga je občina poslala v vpogled občinskim svetnikom. "Pa ne moremo tega dokumenta poslati EU," je dejal in nadalje navedel, da želi občina s tem projektom "urbanizirati in povoziti vse odloke in uredbe, ki veljajo na območju krajinskega parka Sečoveljske soline, ki spada pod območje Natura 2000".

"V tem gradivu navajate laži, zavajate, in to si upate potem poslati v Evropo," je še občini očital Petaros.

Davorin Petaros

Robert Fakin (Lista naš kraj) je izpostavil, da je območje res degradirano, dodal pa je, da je projekt "prevelik zalogaj za občino, zato se bo zagotovo šlo v iskanje alternativnih virov, ki bi nam pomagali ta občinski zalogaj prebroditi". Izpostavil je, da so "danes spet na začetku", spraševal pa se je, "ali imamo pravico spet zavreči dva milijona evropskega denarja zaradi tega, ker se ne moremo uskladiti".

Kot je repliciral Petaros, je "vprašanje napačno zastavljeno. Vprašanje je, ali imamo mi pravico občanom občine Piran vzeti dva milijona evrov in s tema dvema milijonoma evrov prispevati k temu, da uničujemo Krajinski park Sečoveljske soline". Ob koncu razprave je napovedal, da bodo naredili vse, da bi to investicijo s pravnimi sredstvi ustavili.

Občina: Poiskati bomo morali dodatne vire financiranja

Na piranski občini pa so po torkovi seji za STA povedali, da je potrditev novelacije nov korak na poti do izgradnje ribiškega pristanišča, kjer bo morala občina zaradi visoke investicijske vrednosti, ki je skoraj gotovo ni možno izvesti zgolj z občinskimi proračunskimi sredstvi ter evropskim denarjem iz sklada za ribištvo, poiskati dodatne vire financiranja, kot so recimo sredstva za protipoplavno zaščito obalnega pasu.

Tabela, ki prikazuje vrednost investicije leta 2019 in leta 2021.

Infrastruktura ribiškega pristanišča je dotrajana in neustrezna, kar povzroča velike težave ribogojcem in školjkarjem, ki poslujejo na tem območju. Načrtovani infrastrukturni poseg predvideva ureditev kopenskega in vodnega dela ribiškega pristanišča ter postavitev opreme za izvajanje ribogojske in školjkarske dejavnosti.

Z ureditvijo območja, ki je del zaščitenega območja, bi pomol v celoti obložili s kamnom, ozelenili okolico in postavili manjšo čistilno napravo. Investicija v ribiško pristanišče je bila predvidena že pred dvema letoma, vendar zaradi dodatnih zahtev civilne iniciative v Piranu do izvedbe tedaj ni prišlo. Se je pa njena vrednost zaradi dodatnih del in povišanja cen gradbenih del s tedanjih 2,6 milijona evrov dvignila na skoraj 4,2 milijona evrov, so še pojasnili na občini.

Civilna iniciativa Seča: Občina izigrava s prirejenim projektom

Vodja Civilne iniciative (CI) Seča Andreja Humar je za naš portal pojasnila, da so v CI nad včerajšnjo odločitvijo "besni". Kot navaja, je "evidentno, da odločitev svetnikov stoji na trhlih nogah, saj so bili razdeljeni. Najprej je bilo deset glasov proti desetim, nato pa je pretehtal en glas".

"Drugo vprašanje pa je, ali bodo evropski odločevalci oziroma tisti, ki dodeljujejo evropska sredstva, tak projekt, ki je na pol izmišljen, potrdili," je še dodala. Kot namreč pojasnjuje, so se s piransko občino oziroma z Okoljem Piran resda usklajevali, a da to ni projekt, ki je bil predstavljen občinskim svetnikom.

Kot med drugim navajajo na Facebook strani CI Seča, ugotavljajo, "glede na datum gradbenega dovoljenja, da medtem, ko smo na JP Okolje Piran, ki je bil pooblaščen za usklajevanje s CI; skupno v tamkajšnji delovni skupini, v kateri je sodelovala tudi občinska uradnica Karmen Pines ter pisali in risali  usklajevan projekt  za novo projektno dokumentacijo za ribogojno bazo Seča,  tako po vsebinski kot tehnični plati – da je le ta oz. verjetno s podpisom župana v imenu Občine Piran očitno medtem vložila prejšnji  projekt v docela prvotnem stanju,  saj se tudi navaja njegova št. iz leta 2016 - proti kateremu smo pa v CI Seča in širše že prej protestirali – prav tak kot je bil prej v pridobitev gradbenega dovoljenja. Torej proti volji najmanj vsega podpisanega prebivalstva Seče – kar smo vam že predložili lani, iz prav vsake hiše namreč vzdolž Jernejevega kanala in območja rta Seča, za katere bi bila taka nova nameravana razširjena dejavnost ribiškega tovornega pristanišča s težkimi kamioni z rednimi “izrednimi” prevozi tudi najbolj moteča oz. za katere je nedopustna".

Seča, 20.09.2021 OBVESTILO in POZIV CI SEČA OBČINI PIRAN - OBČINSKIM SVETNICAM IN SVETNIKOM VEZI OBRAVNAVE PREDLOGA...

Objavil/a Civilna iniciativa Seča dne Nedelja, 19. september 2021

Piranski občinski upravi zato očitajo izigravanje s prirejenim projektom za ribiško pristanišče v Seči.

"Očitajo nam, da zaviramo projekt in da zaviramo dva milijona evropskih sredstev. To ni res, mi si želimo, da občina pridobi ta sredstva, želimo pa si tudi, da jih vloži v pameten projekt," je še pojasnila Humarjeva.

Je občinski projekt namenjen lastniku ribogojnice Fonda?

Po včerajšnji odločitvi občinskih svetnikov so se oglasili tudi v Facebook skupini Občani za občino Piran.

Že včeraj je bilo slišati nekaj očitkov, da je projekt namenjen lastniku ribogojnice Fonda, na kar so opozorili tudi v omenjeni Facebook skupini: "Dejansko se področje ureja za to podjetje in njihovo ribogojno dejavnost, saj le tako lahko razložimo dejstva spornega projekta "ureditve" tega dela Seče. Predvsem ciljam na 23 metrov dovoljeno dolžino privezov ter nameravano ograditev območja. "Čestitke" občinskim svetnikom, ki so to izglasovali in tako omogočili vstop ribogojne industrije v ta krhek habitat," so zapisali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  23 .09. 2021 ob  22: 19
Je kaksen ki obvlada malo filemsko indrustrijo in zna sestavit nadaljevanko v stilu Ezmeralde,Kasandre..itd?
Ljudje bi to gledali..
anton |  23 .09. 2021 ob  11: 45
... super, slabse kot je sedaj ne more biti, da bodo vsi zadovoljni pa je misija nemogoče ...
tartini |  23 .09. 2021 ob  08: 18
CI bi se želela vrniti v kameno dobo.
Zaradi njih vse stoji ali se pa močno podraži.
Kako to,da v Strunjanu ni bilo tega problema?
damian |  22 .09. 2021 ob  19: 13
kaj sedaj noben komentar