MILA ZIMA JIM JE POKVARILA NAČRTE: Mnoga slovenska smučišča že zaprta; katera še obratujejo?

Slovenija

Neobičajno visoke temperature za ta čas so pokvarile načrte smučišč, da bodo v drugem delu zimske sezone nadoknadila slabši obisk v prvem. Smučišče v Kranjski Gori bodo v sredo zaradi pretoplega vremena zaprli, s težavami se sooča tudi večina drugih smučišč. Smučišče Cerkno je denimo že zaprto, na Veliki planini pa ga letos sploh niso odprli.

Zadnji dan obratovanja kranjskogorskega smučišča je bil včeraj. Kot piše na spletnih straneh smučišča, je snega na progah 20 centimetrov, vendar upravljavci smučišč že nekaj časa opozarjajo, da neobičajno visoke temperature za ta čas otežujejo pripravo prog.

Izvedbo pokala Vitranc v Kranjski Gori so pristojni v četrtek sicer potrdili, a imajo organizatorji z ohranjanjem primernih pogojev veliko dela. Kot je nedavno dejal vodja priprave proge Gorazd Bregant, so zagotovili nujno širino terena za veleslalom, to je 30 metrov, zadostno debelino pa so dosegli z nameščanjem snega "iz vseh možnih rezerv".

Smučišče Cerkno so zaprli 22. februarja. Zaradi vremenskih razmer so ga uspeli odpreti šele sredi januarja in že takrat so napovedali, da bo smučarska sezona predvidoma trajala manj kot mesec dni.

Na Mariborskem Pohorju, kjer je snega na progah 15 centimetrov, obratujejo tri od 24 prog. Na Rogli je snega do 30 centimetrov, obratuje pa približno polovica prog.

Na Kopah je snega približno 20 centimetrov. Obratujejo tri od skupno desetih prog. Toliko snega imajo tudi na Golteh, kjer obratujejo štiri od 16 prog.

Več sreče s snegom imajo na Voglu, kjer je snežna odeja debela 140 centimetrov. Obratuje 12 od skupno 22 kilometrov prog.

Podobno velja za Krvavec s 45 centimetri snega. Nedavno so prvič po 23 letih odprli tudi levi del smučišča, vendar se tudi oni soočajo z nadpovprečno visokimi temperaturami za ta čas.

Veliko snega je tudi na Kaninu, kjer pa smučišče zaradi tehnične neustreznosti krožne kabinske žičnice v letošnji zimski sezoni ne obratuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija