MIGRANTI LAHKO VPLUJEJO V ITALIJO: Sodišče suspendiralo Salvinijev odlok

Svet

Ladja Open Arms španske nevladne organizacije Proactiva s 147 rešenimi migranti na krovu lahko vpluje v italijanske teritorialne vode, je danes odločilo upravno sodišče v Rimu in tako suspendiralo odlok notranjega ministra Mattea Salvinija. Ladja, ki je skoraj dva tedna čakala dovoljenje za pristanek, je že na poti proti otoku Lampedusa.

Zeleno luč za vplutje je sodišče dalo po tem, ko je ugotovilo, da so na krovu ladje izredne razmere, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Sodišče je vplutje v italijanske vode odobrilo na podlagi strokovnega mnenja zdravnikov in psihologov. Pred tem je italijanski premier Giuseppe Conte pozval notranje ministrstvo, naj dovoli izkrcanje v Italiji vsaj mladoletnim.

Italijansko notranje ministrstvo je že napovedalo, da se bo na odločitev sodišča pritožilo. Matteo Salvini, ki odločno nasprotuje priseljevanju, je danes poudaril, da gre za dobro premišljeno strategijo, s katero bi prisilili Italijo, da svoja pristanišča znova odpre za ladje v zasebni lasti. Dodal je, da se bo boril proti temu, da ladja Open Arms pristane v Italiji, saj da "noče biti pajdaš tihotapcev", poročajo italijanski mediji.

Open Arms že skoraj dva tedna čaka na dovoljenje za vplutje v katero od pristanišč v Sredozemskem morju. Brez dovoljenja za vplutje v teritorialne vode pa je še vedno ladja Ocean Viking nevladnih organizacij SOS Meditarranee in Zdravniki brez meja (MSF), na krovu katere je 356 rešenih migrantov. Italija vztraja pri politiki zaprtih pristanišč, in ne dovoli vplutja reševalnih ladij nevladnih organizacij, razen kadar druge države članice obljubijo, da bodo sprejele rešene migrante. Vstopa ladjam ne dovoli niti Malta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  16 .08. 2019 ob  10: 03
V dveh tednih niso mogli pripluti v Španijo, od koder so "reševalci"?
Komunisti, povsod so |  14 .08. 2019 ob  23: 34
Evo sedaj lahko tudi ★anarho-social-komunisti★ nekaj praznujejo na dan Marijinega vnebovzetja.