MICHAEL SCHUMACHER DOPOLNIL 50 LET: Njegovo zdravstveno stanje ostaja skrivnost

Svet

Danes je Michael Schumacher, eden najboljših dirkačev vseh časov in sedemkratni svetovni prvak formule 1, dopolnil 50 let. A njegov osebni praznik že peto leto ostaja v senci hude nesreče na smučanju, po kateri je njegovo zdravstveno stanje zavito v tančico skrivnosti.

Če ne bi bilo hude nesreče na smučanju 29. decembra 2013, bi najbrž danes Schumacher imel veliko slavje z nekdanjimi prijatelji in tekmeci iz dirkaškega sveta. A zabav, vsaj javnih, za rojstni dan pri Schumacherjevih zadnjih pet let ne prirejajo. Nekdanji svetovni prvak se po nesreči in možganski poškodbi ne pojavlja v javnosti, tudi to, kako resno je njegovo zdravstveno stanje oziroma kakšne so posledice smučarskega padca, ostaja skrivnost. Le redki imajo namreč dostop do vile ob Ženevskem jezeru, kjer je Schumacher že od leta 2014 v domači oskrbi, njegova družina pa uspešno brani njegovo zasebnost.

Ob okroglem jubileju so se nekdanjega mojstra volana spomnili njegovi nekdanji sotekmovalci, tekmeci in prijatelji iz dirkaškega sveta. "Michael je dirkanje spravil na povsem novo raven. Ob njegovem rojstnem dnevu mu Mercedesova ekipa želi vse najboljše. Michael je s svojimi 91 zmagami še vedno največji idol našega športa," je sporočil vodja mercedesa Toto Wolff. Ko je Schumacher končal kariero, se je začenjal vzpon sedanjega vladarja formule 1 Lewisa Hamiltona. Schumacherjev naslednik pri Mercedesu je lani prišel do petega naslova svetovnega prvaka in je tisti, ki je najbližji Nemcu na večnih lestvicah formule 1: do Schumacherjevih rekordov mu manjkata še dva naslova prvaka in 18 posamičnih zmag na dirkah. Pri nemški ekipi je Schumacher nastopal zadnja leta kariere, najbolj uspešno obdobje pa je bilo njegovo desetletno sodelovanje s Ferrarijem.

Michael Schumacher se je rodil 3. januarja 1969 v Huerthu. Po uspešnih nastopih v nižjih dirkaških razredih v mladosti je v formuli 1 začel leta 1991 pri ekipi Jordan. Od tam je hitro presedlal k Benettonu, s katerim je osvojil prva naslova prvaka (1994 in 1995), po letu 1996 pa je zaznamoval Ferrari in italijanski ekipi po dolgi suši spet pripeljal naslov prvaka, pravzaprav jih je bilo kar pet (od 2000 do 2004). Po letu 2006 se je že dirkaško upokojil, pa si je potem čez tri leta premislil in se lotil projekta Mercedes v formuli 1. Ni pa bil več tako uspešen, v treh letih ni z Mercedesom nikoli zmagal in leta 2012 se je dokončno poslovil od sveta formule 1.

"Naš šampion je danes star 50 let. Vse najboljše, Michael, še vedno smo s tabo," so na spletni strani zapisali pri Ferrariju in sporočili, da bodo v muzeju v Maranellu Michaelu posvetili posebno razstavo. Za Ferrari je nemški dirkač osvojil pet od svojih sedmih naslovov (med letoma 2000 in 2004), z njegovo pomočjo je Ferrari prišel tudi do šestih naslovov konstruktorskega prvaka.

Dan pred okroglim rojstnim dnevom so pri Schumacherjevih s sporočilom za javnost zaprosili, da ljubitelji športa in navijači spoštujejo njegovo zasebnost. "Lahko ste prepričani, da je Michael v najboljših rokah in da smo naredili vse v njegovo dobro. Zelo smo veseli, da bomo skupaj z vami praznovali Michaelov 50. rojstni dan, hkrati pa sledimo njegovi želji o zasebnosti pri tako občutljivi temi, kot je njegovo zdravje," je zapisala njegova družina.

Skupno je nastopil na 306 dirkah, na 155 je na koncu stal na stopničkah. Ima sedem naslovov prvaka, v letih 1998 in 2006 je bil podprvak, ima 91 zmag, 68 najboljših startnih položajev in 1566 osvojenih točk.

Tako ostajajo spomini na številne zmage in rekorde ter strast, s katero se je Schumi loteval svojega dela. "Nekaj pri njem mi je zares vzbujalo spoštovanje: način, kako se je loteval dirkanja, energija, ki jo je vložil v svoj poklic, v svoje življenje. Včasih je bilo skorajda nemogoče verjeti," se je nekdanjega sotekmovalca pri Mercedesu spomnil rojak Nico Rosberg, ki se je medtem že dirkaško upokojil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija