MESTO, KI JE PREPOVEDALO PRODAJO CIGARET ROJENIM V 21. STOLETJU: Na spisku so tudi e-cigarete

Svet

Mesto Brookline v ameriški zvezni državi Massachusetts je prepovedalo prodajo cigaret, tobaka in tobačnih izdelkov osebam, ki so rojene v 21. stoletju, poroča ABC. Gre za lokalni predpis, ki pa bi lahko služil kot model drugim mestom, saj je Brookline prvo ameriško mesto, ki se je za to odločilo leta 2020, minuli teden pa je najvišje sodišče prepoved potrdilo in s tem odprlo možnost, da se za to odloči še kdo.

Pravilo, ki prepoveduje prodajo tobaka vsem rojenim od 1. januarja 2000, je podpisal nekdanji republikanski guverner Charlie Baker. Na spisku prepovedanih so vsi tobačni izdelki, tudi elektronske cigarete.

Takšni prepovedi seveda najbolj nasprotujejo prodajalci tobačnih izdelkov, ki jim je prodaja v mestu močno upadla. Trdijo, da je takšna odločitev v nasprotju z državnim zakonom iz leta 2018, ki dopušča starejšim od 21 let, da lahko kupujejo tobačne izdelke. Pa tudi, da bi zaradi takšnega mestnega predpisa del odraslih lahko kupoval cigarete, drugi pa ne.

Kot so sporočili iz združenja trgovcev, se bodo na odločitev vrhovnega sodišča ZDA najverjetneje pritožili. Prepričani so, da gre samo za to, da je Brookline 'prvi po nečemu v ZDA'.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija