MESEC, KO SLOVENIJA PRAZNUJE DRŽAVOTVORNOST: 30 let, odkar je prisegla prva generacija nabornikov (FOTO)

Slovenija

Na današnji dan pred 30 leti, 2. junija 1991, je v učnih centrih na Igu in v Pekrah slovesno zaprisegla prva generacija vojaških nabornikov, ki so služili v teritorialni obrambi. S tem je Slovenija tudi uradno začela razvijati lastne oborožene sile. Prisega je potekala v slovenščini, nabornike pa je nagovoril tedaj obrambni minister Janez Janša.

Janša je prisotne tokrat v vlogi predsednika vlade nagovoril tudi na torkovi slovesnosti na Igu. Med drugim se je spomnil usposabljanja nabornikov in poudaril pomen varnosti za državo. Ob tem je izrekel zahvalo tistim, ki tudi danes ohranjajo zavedanje in zavest, da Slovenska vojska (SV) trdno stopa po poteh izročila prve generacije.

Še eno slovesnost pa danes pripravljajo v Pekrah. Zbrane bo nagovoril obrambni minister Matej Tonin.

S prvimi večstrankarskimi volitvami spomladi 1990 in s plebiscitom decembra 1990 se je Slovenija odločila za lastno pot zunaj takratne Jugoslavije. S tem se je začelo tudi vojaško osamosvajanje Slovenije. Sporno pa je bilo pošiljanje slovenskih vojakov nabornikov na služenje vojaškega roka v takratno JLA in s tem v druge republike nekdanje federacije.

Prve poteze v smeri, da bi slovenski naborniki vojaški rok služili v Sloveniji, je sprejela Demosova vlada, ki je bila imenovana maja 1990, odločilno potezo pa je sprejela slovenska skupščina 7. marca 1991, ko je z dopolnili k ustavi razglasila moratorij na služenje slovenskih fantov v jugoslovanski vojski. Slednje je pomenilo, da državni organi niso smeli nobenemu naborniku, državljanu Slovenije, vročiti poziva za služenje vojaškega roka zunaj Slovenije.

Od naborniškega popolnjevanja vojske se je Slovenija dokončno poslovila leta 2003 ter prešla na poklicno sestavo vojske.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija