MESEC DNI PO ZAČETKU MNOŽIČNEGA CEPLJENJA: Takšni so učinki v tej državi

Svet

Število novih okužb z novim koronavirusom v Izraelu je mesec dni po začetku množičnega cepljenja proti covidu-19 znatno upadlo. Že dva tedna po začetku cepljenja s cepivom Pfizerja in BioNTecha se je znižalo število okužb pri starejših od 60 let, kaže študija največje izraelske zdravstvene zavarovalnice.

V študiji zavarovalnice Clalit so primerjali skupino 200.000 cepljenih starostnikov z enako veliko skupino enako starih ljudi, ki niso bili cepljeni. "To je z vidika učinkovitosti cepiva najbolj zanimiva starostna skupina," je dejal vodja izraelske strokovne skupine za boj proti novemu koronavirusu, epidemiolog Ran Balicer. Za nemško tiskovno agencijo dpa je pojasnil, da niso izvajali posebnih testiranj, temveč so le opazovali posamezne skupine prebivalstva "v realnem življenju".

V študiji so bili posebej pozorni na starostnike iz cepljene in necepljene skupine, ki so morali iz različnih razlogov na testiranje na novi koronavirus, recimo zaradi simptomov ali stikov z okuženimi. "Delež pozitivnih na testiranjih - s simptomi ali brez - je bil v skupini cepljenih 33 odstotkov nižji kot med tistimi, ki niso bili cepljeni," je dejal Balicer. Po oceni epidemiologa gre za vzpodbudne izide, ki kažejo, da je cepivo učinkovito tudi pri starejših. Zato pričakuje, da se bo število bolnikov s hujšo obliko covida-19 kmalu znižalo.

Izrael je množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19 začel med prvimi na svetu. Doslej je prvi odmerek cepiva prejelo več kot dva milijona Izraelcev, okoli 250.000 pa so jih že cepili tudi z drugim odmerkom. Po navedbah Balicerja so cepili že 75 odstotkov vseh starejših od 60 let.

V Izraelu je število smrtnih žrtev covida-19 sicer preseglo številko 4000. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočilo ministrstvo za zdravje, je od začetka pandemije umrlo 4005 covidnih bolnikov. V zadnjem dnevu so v državi z nekaj manj kot devetimi milijoni prebivalcev potrdili več kot 5600 novih okužb z novim koronavirusom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija