MERCATOR JE PONUDIL VEČ, A SO IZBRALI AGRARIO: Krajevna skupnost Šmarje na očitke odgovarja tako

Koper

Mercatorjeva trgovina v Šmarjah je po 30 letih v začetku septembra zaprla svoja vrata. Številni krajani se sprašujejo, zakaj takšna odločitev, predvsem pa, ali bo v vasi sploh še trgovina. Trgovina sicer bo, a krajevna skupnost bo od novega najemnika Agrarie prejemala bistveno manj sredstev, kot jih je bil pripravljen plačati Mercator.

Na osnovi javnega razpisa je komisija svetu Krajevne skupnosti (KS) Šmarje predlagala, da izbere ponudnika KZ Agraria Koper za najem trgovinskih prostorov v Domu krajanov Šmarje, na lokaciji Šmarje 89. Komisija je ugotovila, da je ponudba Agrarie Koper popolna in pravilna, predloženi program pa ustrezen, medtem ko je za ponudbo Mercator d.d. ocenila, da ni oblikovana v skladu z zahtevami javnega razpisa in da podani program ne ustreza razpisni dokumentaciji, zato je predlagala, da se jo kot neustrezno zavrže.

Najnižja izhodiščna najemnina zahtevana na razpisu je znašala 876,91 evra mesečno. Agraria je ponudila 880 evrov, torej dobre 3 evre več od izklicne cene, Mercator pa 1.333 evrov mesečno, torej 453 evrov več. Letno to znese kar 5.436 evrov več. Ker gre pri tovrstnih najemnih razmerjih za dolgotrajna razmerja, bo lahko KS Šmarje zaradi te razlike v denimo desetih letih izgubila vsaj okoli 54.000 evrov, zato se postavlja vprašanje o gospodarnosti take odločitve. Gre namreč za izgubo za krajevno skupnost zelo pomembnih sredstev.

Kaj o tej odločitvi menijo v Mercatorju, ki je imel s KS Šmarje sklenjeno najemno pogodbo za nedoločen čas?

"KS Šmarje je pogodbo odpovedala preko sodišča, brez podaje razlogov za odpoved. S strani KS Šmarje predhodno nismo prejeli nobenih pisnih pozivov za odpravo kakršnihkoli kršitev, ki bi lahko bili razlog za odpoved najemnega razmerja," pravijo v Mercatorju.

Menijo tudi, da je komisija preferirala Agrario in da je šlo za pristranskost pri obravnavi ponudb. "Lahko zgolj povemo, da se iz okoliščin postopanja komisije KS Šmarje v zvezi z odpovedjo najemne pogodbe brez razloga in v zvezi s samim tekom razpisa, kjer nam niso želeli dajati dodatnih, bolj jasnih pojasnil o vsebini ponudbe, ki se zahteva, da sklepati, da je preferirala Agrario kot ponudnika. Komisija KS Šmarje tudi ni dosledno sledila jasni zavezi iz razpisa, da bo izbran ponudnik, ki bo ponudil najvišjo najemnino," so prepričani.

Ob tem dodajajo, da so po njihovi oceni oddali popolno ponudbo, skladno z zahtevami razpisa, komisija pa je stališče o domnevni nepopolnosti ponudbe Mercator oprla na primerjavo s ponudbo Agrarie, ki pa ni temeljila na zahtevah razpisa, ampak je vsebovala vsebino, ki sploh ni bila zahtevana s samim razpisom. "Na takšno neustrezno primerjavo in seveda tudi na dolžnost poziva na morebitno dopolnitev ponudbe, če se jo že šteje za nepopolno, smo takoj po odpiranju ponudb in še pred izdajo sklepa o izbiri najboljšega ponudnika opozorili z dopisom KS Šmarje in Mestno občino Koper, a nas na morebitno dopolnitev ponudbe niso pozvali," razlagajo v Mercatorju.

KS Šmarje naj bi se že dlje časa soočali s pripombami in pritožbami krajanov na dosedanjega najemnika. "Samovolja najemnika Mercator je pripeljala do faze, da je pred dobrim letom in pol brez napovedi ali soglasja najemodajalca skrajšal urnik trgovine do 14. ure. Pred tem je bila trgovina odprta do 19. ure. Prav tako se je v zadnjem času po besedah krajank in krajanov zelo poslabšala ponudba osnovnih živil," pojasnjujejo in dodajajo, da "samo najemnina ne more biti in ni glavna motivacija za dogovore o nadaljnjem sodelovanju".

Zato so v KS Šmarje na prvo mesto postavili potrebe in pričakovanja krajanov, kot je npr. delovni čas obratovanja in vsebina ponudbe: "Trgovina v Šmarjah oskrbuje številne prebivalce našega podeželja, predvsem ostarele ljudi, ki nimajo vedno zagotovljenega prevoza do Kopra. Zato mora biti ponudba kakovostna, način dela pa prilagojen potrebam krajanov in krajank. Mercator v tem pogledu ni naredil koraka naprej, ampak je deloval v nasprotju z interesi krajanov in krajank ter nenazadnje v nasprotju s sklenjeno pogodbo."

Na očitek, da je komisija KS Šmarje preferirala Agrario, pa odgovarjajo, da je komisija dve prispeli ponudbi odprla na javnem odpiranju in jih tudi vsebinsko pregledala ter podala ugotovitve. Za ponudbo Mercatorja je ugotovila, da podani program ne ustreza definiciji v razpisni dokumentaciji zahtevanega programa izvedbe dejavnosti, zato bi bila ponudba nepopolna ali nepravilna. Prav tako poudarjajo, da je predstavnik Mercatorja v času javnega razpisa poklical in pridobil potrebno razjasnitev glede vsebine javnega razpisa tudi po e-mail sporočilu. Po njihovem mnenju so bili merilo javnega razpisa in zahtevani pogoji jasno podani razpisni dokumentaciji, prav tako tudi minimalni pogoji zahtevanega programa, in sicer sodelovanje na prireditvah, urnik obratovanja, program oz. specifikacija trgovske ponudbe, vključitev programa svežih in suhih mesnin in agro-tehniškega programa ter ponudba lokalnih pridelkov in izdelkov.

"Mnenja smo, da so bili minimalni pogoji postavljeni na način, da odražajo aktualne potrebe krajanov in krajank in ne na način, da bi kakorkoli preferirale kateregakoli ponudnika. Vsi potencialni interesenti so imeli dovolj časa za pripravo ponudbe ter vključitev vsebin, ki so bile zahtevane v javnem razpisu. Merilo najvišje cene ponujene najemnine je pa veljalo ob predpogoju, da so izpolnjeni pogoji," so odločni v KS Šmarje.

Glede dolgoročnega izpada prihodkov krajevne skupnosti, pa odgovarjajo, da je ena temeljnih nalog krajevne skupnosti "skrb za zadovoljstvo svojih krajanov, zato so bile zahteve v razpisni dokumentaciji v prvi vrsti oblikovane na način, da se v okviru trgovine poskušajo zagotoviti kakovostne storitve, primeren urnik in čim bolj pestra ponudba s poudarkom na lokalnih pridelovalcih". Poudarjajo tudi, da je bila komisija za ocenjevanje ponudb imenovana s sklepom sveta KS Šmarje ter da nihče od članov sveta KS Šmarje in članov navedene komisije ni osebno povezan s ponudniki, ki so oddali vlogo na javni razpis. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ratman |  25 .11. 2022 ob  07: 24
Zakaj bi domačini morali kupovati v francoskih trgovinah? Agraria rulz...
Olgo Franco |  24 .11. 2022 ob  23: 13
-4
Takoj poslat kriminaliste… tukaj se je sigurno kdo okoristil…Medved mi je sumljiv…
Šperjo |  24 .11. 2022 ob  19: 01
20
prav ste nardili !! kaj ta briga za una dva evra !!!!!
V Marezgah imajo anka betego ud Agrarije in je pohvale vredna . ! ( res da so cene malić večje kot v trgovskih centrih , ma glede na tu , da je odročna na vasi odtehta razliko !!! .
eno ruba ja zmeron dobra !
aja , eno pupe , ki delajo u Agrarije so zmeron prijazne eno lepe .

Bujenabrigu |  24 .11. 2022 ob  18: 53
18
Pravilno! Mercator se obnasa prekleto arogantno, njihovi kamionisti so mi unicili pol fasade pa se arogantni so!!!Upam ds jih tudi iz Pirana kmalu deloziramo!!!!!!
ZigaZois |  24 .11. 2022 ob  11: 47
37
Se strinjam s Pjerotom in bi dodal, da so za ištrijane bolj razumljive etikete na izdelkih agrarije, ker večinoma piše slovensko ali italiansko. Nemščino pa naj imajo bolj severno v Sloveniji, če jim je všeč.
Pjero Shriba |  24 .11. 2022 ob  10: 21
40
Primerjati Agrario in Merkator je nemogoče.
Agraria ima toliko kvalitetnejšo robo, da bodo tistih 435 evrov krajani dobili nazaj v enem tednu.