Mejo bodo presegali s portreti in vinom

Goriška

Kulturni in kulinaričen dogodek, ki sta se na istem mestu znašla na isti dan popolnoma po naključju, bosta jutri skušala povezati prebivalce obeh Goric. V okviru festivala Pixxelpoint bo na mejnem prehodu na Erjavčevi potekala razstava Najdeni portreti, na trgu Evropa pa kulinaričen dogodek Beloranžno. Namen obeh dogodkov je tesneje povezati prebivalce obeh Goric.

Da je treba trg Evropa ter mejni prehod na Erjavčevi napolniti z vsebinami, je prepričan tudi novogoriški župan, Matej Arčon.

Prireditev Beloranžno je financirana s strani čezmejnega projekta Solum. Njen namen je promocija vse bolj popularnih maceriranih oziroma oranžnih vin. Gre pravzaprav za vina belih sort, ki se pridelujejo na isti način kot rdeča vina – s podaljšano maceracijo.

Vodja projekta Solum, Andreja Trojar Lapanja, je na včerajšnji predstavitvi petkovega dogodka povedala, da je trenutna popularnost oranžnih vin plod čezmejnega sodelovanja slovenskih in italijanskih vinarjev.

Prireditev se bo pričela ob 19. uri, trajala pa bo vse tja do polnoči.

Dogodek Beloranžno bo potekal v šotoru, ki bo postavljen pol na slovensko pol pa na italijansko stran meje. Vhoda v šotor bosta dva, z vsake strani meje eden. Z omenjeno postavitvijo šotora želijo organizatorji še bolj zabrisati mejo. Za mešane in povezovanje bo skrbela tudi postavitev vinarjev, tako bodo italijanski vinarji pomešani s slovenskimi. Vseh vinarjev bo sicer 24, od teh večina slovenskih. Poleg odličnega vina se bo v šotoru predstavljala tudi domača kulinarika s tradicionalnimi jedmi iz celotne Primorske.

Portreti "neznanih" junakov

Še prej, v popoldanskih urah, od 12. ure naprej, pa bo na nekdanjem mejnem prehodu na Erjavčevi potekala že 4. spominodajalska akcija, na katero vabijo ustvarjalci festivala Pixxelpoint. Režiserka Anja Medved bo na tokratni akciji zbirala fotografije tistih, ki se jih radi spominjamo zaradi drobnih junaštev, a jih zgodovina običajno ne opazi.

"Osebni spomini nanje bodo za bodoče generacije budili subjektivno zgodovino dveh mest, ki ležita na enem mestu," so zapisali organizatorji Pixxelpointa v pozivu Novogoričanom in Goričanom ter dodali, da bodo fotografije na licu mesta skenirane in takoj vrnjene lastnikom. Z vsakim darovalcem portreta bo posnet tudi krajši pogovor o spominu na portretirano osebo.

"Kljub temu da sta Gorici povezani, ju še vedno ločujejo zgodovinski spomeniki, ki so uperjeni drug proti drugim. Zato je čas, da se na območju dveh mest vzpostavijo novi, pozitivni, skupni spomeniki, ki bodo Gorici povezovali in ne delili," je na včerajšnji tiskovni konferenci še poudarila Medvedova.  

Deli novico: