MEGLA NA OBALI LETOS ŽE SKORAJ IZPOLNILA BONUS: To je razlog, zakaj vztraja, in dan, ko se bo poslovila (FOTO, VIDEO)

Koper

Tisti, ki ste mislili, da se bo megla, ki je v preteklem tednu okupirala obalna mesta, poslovila z vstopom v novo leto, ste se zmotili. Megla še kar vztraja, in to peti dan. V novem letu je tako že na dobri poti, da izpolni svoj bonus prisotnosti na Obali. Pa ste se vprašali, zakaj tokrat tako dolgo vztraja? Zanimive odgovore nam je razkril ljubiteljski meteorolog Valter Grizančič.

Če slučajno niste šteli – megleno vreme tik ob morju traja že pet dni, le nekateri višji deli slovenske Istre so občasno dobili preblisk sonca. Zaradi vse te sivine in ker je prebivalci Obale nismo vajeni, se vam verjetno zdi, da smo v meglo zaviti še veliko dalj časa. Kako le ne, ko pa imamo ob morju praviloma v celem letu okoli pet meglenih dni, le izjemoma do okoli 10, pravi Grizančič.

Obnovimo osnovnošolsko znanje

Megla nastane, ko se temperatura zraka dovolj zniža, hladen zrak pa ne more sprejeti toliko vlage kot toplejši in se kondenzira. To pomeni, da se vodna para v zraku utekočinja v drobne kapljice. O megli govorimo, ko vidljivost zaradi vodnih kapljic postane manjša od nekaj 100 metrov.

"Tokratna megla ob morju je posledica izrazitega temperaturnega obrata. Nad nami je mogočni anticiklon celo iz predelov Afrike, ki sicer v toplih mesecih prinaša lepo in toplo vreme, v jesenskem oziroma zimskem času pa je to lahko recept za gosto meglo v nižinah in tudi ob morju, medtem ko v višjih predelih uživajo v lepem in toplem vremenu," pojasnjuje Grizančič. 

In ravno to se je dogajalo v preteklih dneh: na višje ležečih krajih so se kopali v soncu, medtem ko smo se ob morju utapljali v megli. "Tako smo v zadnjih dneh imeli višje temperature celo na Kredarici, Kaninu in denimo na Slavniku, kjer se je ob soncu ogrelo na 10 do 15 stopinj Celzija," pravi obalni vremenoslovec.

Ob morju je megla bolj značilna za pomladne mesece, je morje še hladno, zrak pa postaja toplejši.

Testiranje pripravljenosti na čudne naravne pojave...

Objavil/a Branko Koprivec dne Nedelja, 02. januar 2022

Največ megle na JV, najmanj na JZ

Sicer pa je povprečno meglenih dni po nižinah na jugovzhodu Slovenije do okoli 90 na leto, med 80 in 90 jih naštejejo na Koroškem, štajerski predeli in ravnine Pomurja jih beležijo do okoli 40. Najmanj meglenih dni je na Primorskem, od pet do 15, ob morju do okoli 10.

"Je pa statistično več megle bilo po nižinah v preteklosti. Tudi zato, ker so za nastanek megle potrebna kondenzacijska jedra. In ker se je pred 50 in več leti še kurilo na premog in je bilo tudi več težke industrije, je bila megla še bolj pogosta," še razlaga Grizančič, ki kot pomembnega odganjalca megle izpostavlja prevetrenost oziroma burjo.

Današnja veduta....

Objavil/a Strunjan dne Nedelja, 02. januar 2022

Sredi tedna bo čas za slovo

Megleno vreme bo ob morju trajalo še danes in jutri. Ob megli bo tudi rosilo. Jutri čez dan bo zapihal južni veter. Megla se bo dvignila, a bo ostalo oblačno s padavinami.

V sredo pa sledi kar pester prehod fronte, a o tem več kasneje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
KoVasJebe |  04 .01. 2022 ob  06: 03
Prazno natolcevanje!!! Meglo imamo tu na obali odkar do mone naredile viadukt!!! Samo to noben ne bo priznal!!! Odkar je viadukt in tuneli je to sranje tu!