MEDVERSKI IN MEDKULTURNI DIALOG: Koprske dijakinje obiskale Srbsko pravoslavno cerkev (FOTO)

Koper

Na pobudo Srednje ekonomsko poslovne šole Koper so dijakinje s profesorico sociologije Stanko Vinčec včeraj obiskale Srbsko pravoslavno cerkev v Kopru, kjer jim je paroh Dean Mandić pojasnil osnovne značilnosti pravoslavja, razlike med pravoslavno in katoliško cerkvijo, pojasnil zgodovinsko ozadje in opisal pravoslavno obredje.

Načelo predmeta sociologija, ki ga dijaki obiskujejo v okviru priprav na maturo, je tudi, da na družbo, v kateri živijo, pogledajo iz širše družbene in kulturne perspektive. "Mnogokrat se zgodi, da okolico slabo poznamo. Glede na to, da se Srbska pravoslavna cerkev nahaja v neposredni bližini šole, smo eno uro namenile njenemu obisku," je ob tem zapisala Vinčeceva.

"Zelo sem se veselil pogovorov z mladimi intelektualci, ki razumejo, da živijo v medkulturnem in medreligijskem središču," je med drugim poudaril tudi koprski paroh Mandić. To je po njegovem mnenju edini način, da spoznajo druge religije, druge ljudi, drugi svet, druge narodnosti, ga razumejo in z njim živijo v sozvočju.

Dijakinjam je Mandić pojasnil, da je pravoslavna cerkev na teritoriju Slovenije prisotna že 600 let, v Istri pa več kot 300 in dodal, da izjemno dobro sodelujejo z rimokatoliško cerkvijo, ki jim v Kopru odstopa svoje prostore, saj v cerkvi sv. Marte domujejo že 40 let. V pogovoru so se dotaknili tudi razlik med religijama, ki jih po besedah paroha "ljudje s prostim očesom sploh ne prepoznajo". 

Dijakinjam se je zdel zanimiv tudi način izgradnje pravoslavnih cerkva v Sloveniji, zanimalo jih je namreč, kaj pomeni križ, ki stoji na zemljišču med trgovskim centrom in železniško postajo v Kopru, kjer bo Srbska pravoslavna cerkev zgradila svoj cerkveni objekt.

"Ljudje morajo spoznati drugo religijo, da bi lahko živeli brez kakršnih koli predsodkov," je ob tem dejal Mandić, ki je obljubil, da bo tudi v prihodnje na voljo vsem učencem, dijakom in študentom, ki bi imeli vprašanja o pravoslavni cerkvi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  21 .11. 2019 ob  12: 11
Kaj kdor je pravoslavec in se ne drži pravil je potlej "krivoslavec"?