MEDVEDI ZAPUŠČAJO SVOJE BRLOGE: To je potrebno storiti, če srečate rjavega kosmatinca

Slovenija

Ministrstvo za naravne vire in prostor obiskovalce gozdov opozarja, da smo v obdobju, ko medvedi zapuščajo svoje brloge. "Pomembno je, da se izogibamo krajem, kjer bi lahko bili brlogi, in psov ne spuščamo s povodca," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost in spomnili na zloženko 'Kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda'.

Da bi zmanjšali možnost napada in poškodb, na ministrstvu svetujejo, naj obiskovalci gozda nase opozarjajo, še posebej pri prehodu skozi gosto vegetacijo in na nepreglednem območju. "Če opazite medveda, se mu ne približujte in ga ne motite. Če je daleč, se počasi umaknite in nikoli ne tecite," so zapisali.

"V izjemnih primerih lahko medved izvede t. i. lažni napad, pri katerem ne pride do fizičnega stika," so opisali. Kot so pojasnili, je namen prestrašiti obiskovalca. "V primeru napada se nikoli ne branite. Obstanite ali počasi lezite na tla z obrazom navzdol. Najverjetneje se bo medved ustavil tik pred vami," so navedli.

Ostankov hrane ali drugih organskih odpadkov ne odlagajte v gozdu, v bližini planinskih koč ali v bližini gozdnega roba, še posebej ne v bližini naselij, ker to lahko privabi medveda. "Odpadke odlagajte v ustrezne medvedu nedostopne smetnjake ali jih odnesite s seboj," so še med drugim zapisali.

V okviru projekta upravljanje in varstvo rjavega medveda v severnih Dinaridih in Alpah so izdali zloženko o tem, kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda. Na voljo je na spletni strani tega projekta, so še spomnili na ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  26 .03. 2024 ob  07: 46
Če imate radi gozdove vprašajte, kje se radi medvedi zadržujejo.
S seboj imejte zvonec ki se daleč sliši.
Pa sprej proti medvedom z dometom vsaj 6-7 metrov.