MEDOBČINSKA UPRAVA ISTRE SE BO V LETU 2022 KADROVSKO OKREPILA: Med načrti tudi delovanje skupne notranje revizije

Koper

S 1. septembrom 2021 je na Cankarjevi ulici v Kopru svoja vrata odprla Medobčinska uprava Istre, ki je pod eno streho združila službe redarstva in inšpekcije, zaščite in reševanja, notranje revizije ter varovanja okolja vseh štirih obalnih občin. Njeno vodenje je za obdobje šestih mesecev prevzel Ivan Koljesnikov, ki je do tedaj vodil medobčinski inšpektorat in redarstvo Občine Piran in Občine Ankaran. Kakšni so njegovi vtisi po štirih mesecih vodenja skupne uprave, prve izkušnje in načrti v letu 2022?

Medobčinska uprava Istre (MUI) trenutno zaposluje 55 oseb, nekatere so se morale 'preseliti' na sedež uprave v Koper, druge so ostale na izpostavah medobčinskega redarstva, kot so župani napovedali že ob slavnostnem prerezu traku na Cankarjevi ulici 1. "Vsekakor predstavlja zagotavljanje visokega nivoja izvajanja del in nalog za območje vseh štirih občin velik izziv. Od prvega dne si prizadevamo, da se dela izvajajo vsaj na nivoju dosedanjih organov," je v intervjuju za Občino Izola povedal Koljesnikov. Na MUI se trudijo, da stranke in občani organizacijskih sprememb ne občutijo ter da bi jih vendarle občutili kot dodano vrednost.

MUI je nastala kot samoumeven korak k zmanjšanju stroškov. Po napovedih županov naj bi le Mestna občina Koper zaradi združitve letno privarčevala 400.000 evrov, izolska občina pa recimo nekaj več kot 150.000 evrov na leto. Ali se rezultati po štirih mesecih delovanja že kažejo? Koljesnikov odgovarja, da "se na kratek rok že kažejo učinki združevanja oddelka za prekrške, ki obravnava prekrške vseh štirih občin na enem mestu, centralizirano izdaja dokumente in vodi postopke". Pozitivni učinki se kažejo tudi pri preostalih organizacijskih enotah, predvsem glede povezanosti in učinkovitosti pri delu. Koljesnikov je namreč prepričan, da je MUI učinkovito zastavljena in organizirana.

Ivan Koljesnikov

Med prednostmi tako izpostavlja predvsem že omenjeni oddelek za prekrške, medtem ko je pri ostalih organizacijskih enotah postopek srednjeročen. "Medobčinska inšpekcija bo na primer zagotovila specializacijo medobčinskih inšpektorjev po vsebinskih področjih, medobčinsko redarstvo pa lahko dosti bolj učinkovito upravlja resurse in jih razporeja na delo, kjer je dejanska potreba," je povedal za izolsko občino.

Priznava sicer, da ima MUI, tako kot vsak sistem, določene pomanjkljivosti, "vendar pri rednem delu sproti prepoznavamo ozka grla postopkov oz. izvajanje del in nalog ter glede na razpoložljive resurse iščemo ustrezne rešitve".

MUI trenutno sestavljajo Medobčinski inšpektorat, Medobčinsko redarstvo, Medobčinska služba za zaščito, reševanje in varstvo okolja ter Medobčinska notranja revizija. Dolgoročno vidijo možnost združevanja še dodatnih nalog, kot so na primer informatika in prevajanje, je razkril Koljesnikov, ki je priznal tudi, da kadrovski načrt predvideva večje število zaposlenih.

In ravno eden izmed ciljev za leto 2022 je kadrovska okrepitev medobčinskega redarstva in medobčinske inšpekcije. V tem letu načrtujejo tudi začetek delovanja medobčinske notranje revizije, še piše izolska občina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tlramola |  03 .01. 2022 ob  11: 57
čestitke Dejanu.