MEDNARODNI FESTIVAL SANCTI NAZARIJ: Pridite na koncert in obenem postanite boter piščalim

Koper

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), vabi na tretji koncert mednarodnega festivala SANCTI NAZARIJ. Projekt je del cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.

Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana

Na koncertu bosta v nedeljo, 22. julija, ob 20. uri v Stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru nastopila Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija in kanadski zbor Medicine Hat College Girl’s choir pod vodstvom dirigenta Bradleya van Middelkoopa. Vstop na koncert je prost, več informacij pa dobite na ŠOUP-ovi spletni strani.

Podpora zbora in donacija za orgle koprske stolnice

APZ UP se pridružuje projektu zbiranja sredstev za postavitev orgel v Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru. Nastopajoči s svojimi koncerti podpirajo projekt. Prostovoljni prispevki in donacije na račun bodo šle izključno za postavitev novega kora, kjer bodo orgle domovale od konca 2019.

Medicine Hat College Girl’s choir

Za orgle iz Tonhalle v Zurihu se je potegovalo šest interesentov, in sicer iz Poljske, Italije, Francije in Slovenije, vendar je predstavnike fundacije Tonhalle najbolj prepričala prav cerkev Marijinega vnebovzetja v Kopru, saj se le-ta ponaša z edinstveno arhitekturo in odlično akustiko. Poleg tega je strokovnjake navdušilo tudi dejstvo, da se Koper nahaja na območju, ki povezuje Slovenijo z Italijo in Hrvaško.

Nove orgle koprske stolnice prihajajo v Koper kot donacija iz švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Župnija Koper je za pridobitev velikega instrumenta kandidirala na mednarodnem razpisu. Po pregledu arhitekturne in akustične ustreznosti stolne cerkve ter zaradi podpore številnih institucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega ustvarjanja, in aktivne podpore projektu s strani Mestne občine Koper, je upravni odbor fundacije Kongresshaus Stiftung iz Züricha soglasno sprejel odločitev o dodelitvi veličastnih orgel Kopru.

Orgle sta leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer po načrtih znanega francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja, ki je Koper že obiskal in aktivno sodeluje pri ponovni postavitvi orgel ter je načrtoval tudi orgle, ki so postavljene v Bruslju, na Tenerifih, Rimu in v mestih Leon v Španiji ter Alpe d‘Huez v Franciji. V stolnici Marijinega vnebovzetja bodo prvič zaigrale konec leta 2020. Orgle imajo 4 manuale, dva igralnika, 68 registrov in kar 6054 piščali. Za koncertiranje in snemanja orgelske glasbe so jih uporabili največji organisti današnjega časa.

Z donacijo v višini 100 evrov postanete boter ene piščali. Donirate lahko osebno pri Župniji Koper ali z bančnim nakazilom na:

TRR SI56 1010 0005 6668 947 (Župnija Koper, Izolska vrata 24, 6000 Koper) pri Banki Intesa Sanpaolo Bank d.d. na katerem se zbirajo namenska sredstva za postavitev orgel. Na željo donatorja bo Župnija Koper izdala ustrezno potrdilo. Več informacij dobite na tel. št. 041 793 237 (David).

Deli novico: