MED VOŽNJO UPORABLJATE MOBITEL? V Nemčiji policisti nad prekrškarje s posebno programsko opremo

Svet

Nemčija je predstavila programsko opremo, ki nadzoruje uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Prvi vozniki, ki so jih policisti zalotili pri uporabi mobilnikov, so kazni že prejeli. 

V Nemčiji so uporabo pametnih telefonov zakonsko prepovedali, obenem pa je policija začela izvajati nov projekt, s katerim bo preverjanje voznikov postalo še učinkovitejše. V okviru projekta 'Überwachung Handy' bodo namreč voznike avtomobilov s pomočjo programske opreme fotografirali takoj, ko bodo med vožnjo vzeli v roke mobilni telefon.

Celoten projekt se je začel v začetku letošnjega poletja na območju Trierja. "Cilj je doseči nič smrtnih žrtev na cestah do leta 2050," je dejal minister za notranje zadeve zvezne dežele Pfalz Roger Lewentz (SPD), poroča Fenix ​​​​Magazine.

Sledenje voznikom bo omogočeno prek sistema Monocam, ki so ga razvili na Nizozemskem. Sistem je narejen tako, da prepozna prenos v živo, ko voznik avtomobila ali tovornjaka med vožnjo samodejno posname fotografijo s pametnim telefonom ali tablico. Za to usposobljeni policisti nato na svojih računalnikih povežejo kamero z zajeto fotografijo. Voznik, ki ga bodo zalotili v prekršku, bo moral plačati 100 evrov globe, prejel pa bo tudi eno kazensko točko.

Foto: roadpol.eu/Nizozemska policija

Prve kazni pa so že prejeli vozniki, ki so mobilnike uporabljali med vožnjo po avtocesti A60 pri Mainzu. Testni preizkus v zadnjih treh mesecih je tako pokazal približno 20 kršitev na uro, čeprav je na nadzor uporabe mobilnih telefonov med vožnjo voznike opozarjal prometni znak. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  27 .10. 2022 ob  14: 54
Kontrola kontrola kontrola. Moramo se tem diktatorjem upret in zmetat telefone v smeti!