MED SREDINIMI HIŠNIMI PREISKAVAMI ZASEGLI VEČ STO TISOČ EVROV: Snežič naj bi bil o obisku kriminalistov obveščen

Kronika

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v sredo zaključil 28 hišnih preiskav, ki jih je opravil v zasebnih in poslovnih prostorih v Sloveniji. Preiskovalci so med drugim zasegli poslovno dokumentacijo, elektronske naprave in za okoli 300.000 evrov gotovine. Kriminalistična preiskava se nadaljuje, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Med hišnimi preiskavami, ki so v sredo istočasno potekale tudi na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, so preiskovalci zasegli veliko poslovne dokumentacije in elektronskih naprav, ki so po navedbah GPU pomembne za nadaljnjo preiskavo. Tudi zasežena gotovina bo predmet nadaljnjega operativnega preverjanja in zbiranja obvestil, so pojasnili.

Kriminalistična preiskava se nadaljuje s pregledom in analizo zaseženih predmetov in dokumentacije ter z izvedbo ostalih operativnih ukrepov ob stalni izmenjavi podatkov v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja in ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva RS, so dodali.

Kot so v sredo pojasnili na NPU, sumijo, da so odgovorne osebe več gospodarskih družb z območja Slovenije med letoma 2016 in 2018 storile kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Neupravičeno so izdajale račune za različne storitve. Na ta način so povzročile škodo gospodarskim družbam, sebi pa pridobile protipravno premoženjsko korist v višini približno sedem milijonov evrov. Pri tem so jim pomagale različne tuje fizične osebe.

Po poročanju Večera in spletnega portala Necenzurirano naj bi bili med preiskovanci nekateri člani družine Vuk ter podjetnik in davčni svetovalec Rok Snežič.

Po informacijah portala Necenzurirano so preiskovalci v BiH obiskali več oseb, s katerimi je sodeloval Snežič, med njimi Dijano Đuđić, posojilodajalko stranke SDS pred parlamentarnimi volitvami 2018, Tanjo Subotić Došen in Jeleno Sladojević. Vse tri osebe so po navedbah portala povezane s Snežičem, prek njihovih računov se je pretakalo več deset milijonov evrov, velik del tega pa je končal v gotovini.

Televizija Slovenija pa je v sredo poročala tudi, da je bil Snežić o preiskavi obveščen že pred dnevi. Danes so sicer na policiji po poročanju portala MMC to zanikali. V policiji so zapisali, da v. d. direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada Petra Grah Lazar pojasnjuje, da z Rokom Snežičem ni v stiku, z njim ne komunicira in se z njim ne sestaja ter še, da se je predhodno izločila iz postopka.

Policija je po poročanju portala še dodala, da osumljenci po do zdaj znanih podatkih nikakor niso bili vnaprej seznanjeni s hišnimi preiskavami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .03. 2021 ob  07: 20
je že kakšna kopriva namignila o preiskavi.....zakaj pa se je v.d. direktorica izločila iz preiskave jQuery112309058519696971405_1614925090631?? kaj ni tam zato, da preganja lumpe ????
japajade |  04 .03. 2021 ob  18: 01
Če je nekaj nenačelnih in hinavskih človeških kreatur v vlogi poslancev strank Desusu in SMC pripravljeno za nekaj evrov prodati in obenem razgraditi državo, potem je na ali dve izdaji posameznika, kot pomoč kriminalu malenkost! Zakaj bi se dežela vohljačev in izdajalcev izneverila svoji tradiciji!?